Judasbröd med fläskfett

Judasbröd med fläskfett
Förberedelsetid: 130 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 1

Judasar är en vanlig söt bakelse under påsken. Om någon inte tycker om för sött kan de göra en salt version med oss...

Ingredienser du behöver

350 ml helmjölk
30 g färsk jäst
50 g svinsvål
250 g fläskfett
500 g halvfina vetemjöl
100 g fint vetemjöl
1-2 teskedar salt (saltet beror på sältan av svålen)
1 tesked nymalen svartpeppar
50 g hackad ramslök (om du inte hittar ramslök, använd 25 g hackad persilja)
2 äggulor
60 g finriven kokt potatis
För att avsluta
1 vispat ägg för pensling
3 teskedar grovt örtsalt för strö sprinkling

Steg-för-steg instruktioner

Värm mjölken så att den har rumstemperatur, smula sedan ner jästen i den och blanda.

Låt svinet mjukna i rumstemperatur eller smält det och låt det sedan svalna. Hacka fläsket fint och ramslöken grovt.

I en skål, kombinera alla ingredienser, tillsätt den jästa degen och bearbeta degen tills den inte klibbar. Om degen är klibbig, tillsätt lite mer mjöl.

Forma degen till en rund bulle och täck den med en handduk. Låt den jäsa i 45 till 60 minuter tills volymen av degen har fördubblats.

Dela degen i bitar som väger 70 g och rulla varje del till en längd av 30 cm.

Forma dem till judasar, placera dem på en plåt klädd med bakpapper, täck med en handduk och låt jäsa i 20-30 minuter.

Innan du gräddar dem, pensla judasarna med vispat ägg och strö ett litet mängd örtsalt över dem.

Grädda i 20 till 30 minuter vid 200 °C tills de är gyllene. Justera gräddningstiden efter din ugn.

Ytterligare information om receptet Judasbröd med fläskfett

Jidásh med fläskfett är en traditionell rätt inom det tjeckiska köket, särskilt populär under påsken. Denna smakfulla kombination av sött och salt förenar mjukt jäst deg med krispigt fläskfett som ger en läcker smak. Jidásh serveras ofta varma, strödda med socker eller tillsammans med färskt bröd som ett gott mellanmål. Tillagningen av jidášar är kopplad till familjetraditioner och överförs ofta från generation till generation. Denna rätt är inte bara utsökt, utan representerar också symboliskt den festliga perioden och familjelycka.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.4/5 (28 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Bakverk
Tag: Påsk, mellanmål, hálbi, čeahkka, čoarbbealli, gáibideaddji, gáibideaddji, mávssolaš gáhkku, smávva mávssolaš gáhkut, giđđa, njuoskkadeapmi, meahccegáhkku

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Judasbröd med fläskfett.

Lägg till kommentar