Julsoppa med fisk

Vi skär fiskehuvudet och rengör det från gälar och ögon. Vi tvättar det och kokar i saltat vatten tills huvudet blir mjukt.
Ingredienser du behöver
Hel svartpeppar
salt
1 huvud av karp
1.5 matsked vetemjöl
1.25 liter vatten
4 matskedar rotgrönsaker skurna i strimlor
persilja
1 lök
1.5 matsked smör
inälvor från karpen
Muskatblomma
Steg-för-steg instruktioner
I en kastrull smälter vi en halv matsked smör och fräser grönsakerna i det. Vi tillsätter rensade inälvor, skurna i mindre bitar. Låt dem sjuda och täck med buljong från huvudet så att allt är dolt i vätska, och låt det koka i 15 minuter. Av mjölet och resten av smöret gör vi en redning, som vi sedan blandar med resten av buljongen. Så här rör vi om och låter det också koka i 15 minuter.
Till grönsakerna häller vi redningen, kryddar med muskotnöt, tillsätter köttet vi plockat från huvudet och låter det koka en stund till.
Soppan garneras med hackad persilja, vi kan också använda rostad brödtärningar.
Ytterligare information om receptet Julsoppa med fisk
Julsoppa är en traditionell tjeckisk maträtt som serveras på julafton. Dess grund är fiskbuljong, oftast gjord på karp, kompletterad med grönsaker som morötter och selleri. Soppan kryddas ofta med kryddor, citron och örter. Till jul hör också traditionen att lägga bitar av fisken i soppan. Julsoppan symboliserar överflöd och är en populär förrätt till julaftonsmiddag som skapar en festlig stämning.