Kikärta

Tycker ni om kikärtor? Kom och koka dem!
Ingredienser du behöver
peppar - svartpeppar
2 kly tsjeckisk vitlök
1 näve blad persilja
1 matsked riktigt smör
0,5 paket kikärtor
Steg-för-steg instruktioner
Köpt kikärtor lägger vi i vatten på kvällen, och på morgonen kan vi börja koka dem.
Vi fyller en kastrull med vatten och häller i de blötlagda kikärtorna. Vi kokar dem i ungefär trekvarts timme.
Mot slutet av kokningen testar vi hårdheten på kikärtorna så att de inte blir för mjuka.
Vi häller av vattnet.
Vi går ut i trädgården och plockar persilja och vitlök.
Vi tvättar persiljan och plockar bladen. Vi tar bort skalet från vitlöken och skär ett par klyftor (eller fler).
Vi flyttar kikärtorna till en lägre kastrull och rostar dem i några minuter. Ni kommer att känna hur doften sprider sig.
Skär av och lägg i en bit smör. Blanda.
Krydda med svartpeppar. Lägg i persiljebladen. Tillsätt vitlöken.
Rör försiktigt om. Rosta i några minuter till och vi kan servera.
Det serveras som en egen rätt, eller så kan du tillaga till exempel kycklinglår till. Det beror på vilket kött du väljer att servera med kikärtorna. Smaklig måltid.
Ytterligare information om receptet Kikärta
Kikärtor, även kända som romerska ärtor, är en baljväxt som är populär i kök världen över. Rik på protein och fiber, är de idealiska för vegetarianer och veganer. Kikärtor är en grundläggande ingrediens i populära rätter som hummus och falafel. De kan läggas till i sallader, soppor eller som tillbehör. Kokta kikärtor har en krämig konsistens och en lätt nötaktig smak. De är också en källa till många viktiga näringsämnen, såsom järn, fosfor och vitamin B. Vid matlagning används både torkade och konserverade kikärtor.