Ångad jästklimp med plommonmarmelad

Ångad jästklimp med plommonmarmelad
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 4

Jästa knölar med plommonmarmelad kan glädja som dessert såväl som huvudrätt. Dessa jästa knölar tillagas dock på ett speciellt sätt. De kokas placerade på en kökshandduk, genom vilken ångan passerar. På detta sätt får jästa knölar ännu mer luftighet och mjukhet. Och om någon tycker att det är för lite, och vanliga jästa knölar redan har blivit tråkiga, så är dessa dessutom toppade med riven valnötter och pepparkaka. Prova också jästa knölar med plommonmarmelad kokta på en kökshandduk i ångan. Kanske kommer ni att älska detta recept.

Ingredienser du behöver

500 g vetemjöl
7 g torrjäst
1 nypa salt
1 ägg
200 ml ljummet mjölk
50 g riven valnötter
60 g riven pepparkaka
125 g smör
1 tesked vegetabilisk olja
6 matskedar plommonkräm

Steg-för-steg instruktioner

Först sikta mjölet och blanda det i en skål med jästen, ett ägg och en nypa salt, och häll över varm mjölk. Knåda degen så att den blir fast och slät. Låt den jäsa täckt i cirka 20 minuter.

Under tiden, förbered det brynta smöret. Du kan tillsätta en droppe olja till smöret för att förhindra att det bränns.

Lägg degen på en bänk och dela den i bitar, cirka 6 till 8 stycken. Låt degen jäsa i ytterligare en stund, gör sedan en fördjupning med fingret i varje bit och lägg i sylt. Vik knölarna och låt dem jäsa i cirka 10 minuter till.

Under tiden, koka upp vatten i en kastrull och sätt i en ånginsats. Lägg en handduk på den och placera knedlikarna på handduken, som du penslar med smält smör från alla sidor så att de inte klibbar ihop. Täck med ett lock och ångkoka i 15 minuter.

På en tallrik, strö över de jästa knedlikarna med riven nötter och rivet pepparkak och häll över smält smör.

Ytterligare information om receptet Ångad jästklimp med plommonmarmelad

Ångkokta jästa bullar med plommonmarmelad är en traditionell tjeckisk rätt som är populär för sin luftiga textur och söta fyllning. De görs av jästdeg som fylls med plommonmarmelad. Därefter ångkokas bullarna, vilket säkerställer deras mjukhet och lätthet. De serveras ofta som huvudrätt eller efterrätt, kompletterade med smör, florsocker och kanel. Denna rätt är inte bara välsmakande utan väcker också nostalgiska minnen av traditionell matlagning och mormors hem. Förberedelsen kräver tålamod, men resultatet är värt mödan.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.1/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Smaker, Desserter, Huvudrätt, Dumplings av upphöjd frukt, Fruktig, För barn, Vegetarisk
Tag: tjeckiska köket, barnmat, efterrätt, Huvudrätt, vegetariskt recept

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Ångad jästklimp med plommonmarmelad.

Lägg till kommentar