Kikärtspastej (hummus)

Kikärtspastej (hummus)
Förberedelsetid: 60 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Portioner: 6

Ibland kikärtsröra, ibland hummus, men det handlar alltid om samma rätt. Kikärtor är en helt fantastisk livsmedel. Det hör till de högkvalitativa baljväxterna, så det är förvånande att de länge har varit helt förbisedda. Socker, protein och kostfiber, men också kalcium, järn och vitamin B15 – det är materialet som din kropp får från kikärtor. Kikärtsröra eller hummus kan göras i större mängder, eftersom den håller sig i kylen i flera dagar. Kikärtor och deras recept är också mycket talrika, så det finns verkligen mycket att välja på. Tahini (sesampasta) i kombination med spiskummin blir definitivt en oemotståndlig kombination. Du kan hitta tahini i varje större mataffär eller i hälsokostbutiker. Recept på kikärtor är verkligen trendigt nu för tiden. Vi ger dig ett recept på kikärtsröra, som du kan njuta av med hembakat olivbröd, eller så kan du äta den med vad du vill.

Ingredienser du behöver

150 g torra kikärtor
1 dcl kall kikärtbuljong
4 klyftor vitlök
0,5 dcl olivolja
1 citron
salt
krossad spiskummin
100 g sesampasta tahini

Steg-för-steg instruktioner

Först, skölj kikärtorna ordentligt och låt dem ligga i blöt över natten. Koka dem i samma kastrull nästa dag i cirka 1 timme. Glöm inte att salta vattnet lätt. Kikärtorna måste vara helt mjuka. Häll av vattnet och låt dem svalna. Släng inte vattnet.

Mixa de mjuka och kokta kikärtorna tillsammans med vitlök, citron, slät buljong, spiskummin och salt till en fin pasta.

Bara nu tillsätter du sesampasta tahini. Hummusen kommer att blandas vackert och smaksättas.

Servera kikärtsröran i en skål så att alla kan ta sin portion själva. Till exempel på bröd droppat med olivolja.

Ytterligare information om receptet Kikärtspastej (hummus)

Kikärtsröra, även känd som hummus, är en populär rätt som härstammar från Mellanöstern. Basen består av kikärtor som tillsammans med tahini, citronsaft, vitlök och olivolja mixas till en slät konsistens. Hummus är näringsrik och rik på proteiner, vitaminer och mineraler. Den kompletterar bröd, färska grönsaker eller kan fungera som dipp. Tack vare sin mångsidighet och enkelhet i förberedelser har det blivit populärt över hela världen. Det passar utmärkt in i en hälsosam kost för vegetarianer och veganer.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.7/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Smaker, Godis, Baljväxter, Pålägg, Förrätt, För barn, Vegetarisk
Tag: Arabiska köket, aptitretare, barnmat, Baljväxter, pålägg, aptitretare, mellanmål, vegetariskt recept

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Kikärtspastej (hummus).

Lägg till kommentar