Kokta morötter med ärtor

Morot är en mycket hälsosam grönsak. I köket har den många användningar. Vi kan använda den till att laga soppor, såser, stuvningar, bakning, i sallader osv.
Ingredienser du behöver
40 g smör
4 matskedar vetemjöl - fint
1 näve ärtor (färska, frysta, konserverade)
0,5 l vatten
1 och 1/2 tesked salt
spiskummin - krossad
1 st köttbuljong
700 g morötter
svartpeppar - mald
0,5 tesked kryddblandning
1 st kökslök
citronjuice
Steg-för-steg instruktioner
På marknaden köper vi en fin morot. Vi rengör och tvättar den. Vi tar en elektrisk hackare, skär moroten i bitar och lägger åt sidan. Detsamma gör vi med löken.
Vi smälter äkta smör och tillsätter löken. Efter en stund häller vi i vetemjölet och vispar samman.
Vi häller i moroten och fyller på med varmt vatten och buljong.
Vi rör om och sjuder i cirka 25 minuter. Vi salta och peppra. Vi kryddar med krossad kummin och curry. Vi smaksätter lite med citronsaft.
Vi tillsätter ärtor och låter koka en stund. Vi serverar med fläskkött, nötkött eller kyckling. Till detta exempelvis potatismos med vårlök eller ugnsbakade potatisar i skalet.
Ytterligare information om receptet Kokta morötter med ärtor
Morötter med ärtor är en traditionell tjeckisk rätt som kännetecknas av sin enkelhet och smak. Grunden är färska bitar av morötter och fin ärtor som långsamt kokas i smör. Denna rätt berikas ofta med lök och kryddas med salt, peppar och socker, vilket ger en söt-syrlig smak. Morötter med ärtor är populära som tillbehör till kötträtter eller kan serveras som en lätt vegetarisk lunch. Tack vare sin färgrikedom och naturliga sötma glädjer den inte bara smaklökarna utan även ögonen.