Korn- och rökt kött soppa med grönsaker

Bönorna läggs i vatten och får stå och svälla i kylen över natten. Det rökta köttet skärs i små tärningar som är en centimeter stora. Rensa morötterna och sellerin och skär dem i...
Ingredienser du behöver
1 näve vita bönor
50 g rökt
1 morot
50 g selleri
50 g purjolök
25 g smör
1 matsked vetemjöl
250 ml grönsaksbuljong
1 lagerblad
1 potatis
150 g gryn
40 ml vispgrädde
salt, peppar
Steg-för-steg instruktioner
Bönor, doppa i vatten och låt dem stå i kylskåpet över natten. Skär det rökta köttet i små tärningar som är en centimeter stora. Rengör moroten och sellerin, och skär dem också i tärningar. Skär purjolöken i ringar som är en halv centimeter stora.
I en gryta, smält smöret, lägg i den hackade grönsaken och stek i cirka 5 minuter. Därefter strö över mjölet, stek i ytterligare 2 minuter och häll i buljongen. Tillsätt det rökta köttet, de blöta bönorna och lagerbladet.
Skala potatisarna och skär dem i små bitar. Lägg dem i grytan tillsammans med grynen, tillsätt grädden och koka tills allt är mjukt. Tillsätt till sist salt och peppar efter smak.
Ytterligare information om receptet Korn- och rökt kött soppa med grönsaker
Grötk-soppa med rökt kött och grönsaker är en traditionell tjeckisk maträtt som värmer och glädjer. Huvudingrediensen är gryn, kvalitativt rökt kött och säsongsbetonade grönsaker som morötter, persilja och lök. Denna soppa kännetecknas av en rik smak och mättnad, vilket gör den till en idealisk rätt för kalla dagar. Tillagningen är enkel och snabb, vilket gör den till ett populärt val i hushållen. Grötk-soppa är inte bara näringsrik, utan också rejäl, och att smaka på denna specialitet är ett utmärkt sätt att dyka ner i den tjeckiska köket.