Köttbuljong

Köttbuljong
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 240 minuter
Portioner: 8

Recept på nötköttbuljong spelar musik i många rätter, vilket gör den till en ovärderlig hjälpare för varje kock. Receptet på stark nötköttbuljong kan verkligen mycket – mätta, värma, tillföra näring, bota. För alla uppstår då frågan som måste besvaras positivt. Receptet på nötköttbuljong måste alla kunna, och alla lär sig det, eftersom receptet på nötköttbuljong utgör en enkel rätt, även om den är tidskrävande att förbereda.

Det finns en oändlig mängd tillvägagångssätt för att förbereda receptet på nötköttbuljong. Men här gäller också regler som ni bör följa för att uppnå bästa möjliga resultat. Det handlar om förhållandet mellan kött och vatten, nötköttbuljong kokas egentligen inte, vattnets temperatur hålls under kokpunkten, och i receptet på nötköttbuljong bör ni inte överdriva med grönsaker, örter och kryddor. Receptet på nötköttbuljong får mesta smaken från köttet och inte från benen, som ger en hälsosam kollagen. Stark nötköttbuljong förbättras avsevärt genom att tillsätta köttrester, revben, där det finns gott om kött, eller kanske nötköttsbringa (billig, underskattad bit kött). Om ni vill ha receptet på nötköttbuljong mörkt färgad, rosta benen först tills de blir bruna.

Ingredienser du behöver

4 l vatten
2 kg nötköttrevben, bröst och märgben
1 lök
100 g rotselleri
100 g selleri
100 g morot
2 klyftor vitlök
persilja
kryddpeppar
svartpeppar
lagerblad

Steg-för-steg instruktioner

Kött och ben läggs i en kastrull med kallt vatten och bringas till en svag aning. Vattnet ska sjuda, inte koka. När proteiner och fett koagulerar på ytan, ta bort dem med en sked, så blir buljongen klarare. Hela proceduren tar 2–4 timmar.

En till en och en halv timme före slutet, tillsätt den delade löken med skalet (skalet ger buljongen färg), skalad och hackad selleri, skalad vitlök och morot och persilja skuren i större bitar. Tillsätt även kryddor och örter i kastrullen.

Sila den färdiga nötköttsbuljongen. Plocka köttet och lägg tillbaka det i buljongen. Ta bort grönsakerna och lägg dem i en låda, inte tillbaka i buljongen, eftersom den kan sura snabbare. En del går till frysen för senare matlagning, en del serveras direkt med exempelvis leverknödel eller celestinska nudlar.

Ytterligare information om receptet Köttbuljong

Oxbuljong är en traditionell tjeckisk sopprätt som är populär för sin rika smak och sina läkande egenskaper. Grunden är noggrant kokt nötkött och ben, vilket ger buljongen en djup smak och en fängslande doft. Buljongen berikas med grönsaker som morötter, selleri och persilja, och kryddas med kryddor som peppar och kryddpeppar. Den färdiga buljongen är klar och serveras ofta med nudlar eller leverdumplings. Oxbuljong är idealisk för att värma sig på kalla dagar och för att stödja återhämtning vid förkylning.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.5/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Nötkött, Soppor, För barn, Buljonger
Tag: barnmat, nötkött, soppa, buljong

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Köttbuljong.

Lägg till kommentar