Linsdahl

Dhal är en traditionell indisk maträtt som tillagas av baljväxter, främst linser. Dess unika smak skapas av karaktäristiska kryddor. Rätten är mycket...
Ingredienser du behöver
4 matskedar olja
2 lökar
1 stor vitlöksklyfta
1/2 tesked hela spiskummin
1/2 tesked mald spiskummin
2 teskedar curry
1 tesked mald koriander
1/2 tesked mald kanel
5 nejlikor
300 g bruna linser
grönsaksbuljong (eller vatten)
1 lagerblad
salt
malen peppar
120 g tomatpuré
1 tesked mjöl för redning (kan uteslutas)
Steg-för-steg instruktioner
Vi väljer linserna och låter dem ligga blöta i kallt vatten över natten.
Vi skalar löken och hackar den fint. Vi skalar vitlöken och krossar den.
I en stekpanna värmer vi oljan och fräser löken i den. Efter två minuter lägger vi till vitlöken och hela spiskumminet. Så snart löken får en gyllenbrun färg, tillsätter vi curry, mald spiskummin och koriander och steker tills löken blir gyllene. Slutligen rör vi ner kanel, nejlika och linserna.
Vi fräser allt kort och häller sedan på buljong eller vatten så att vätskan är ungefär 2 cm över linserna. Vi lägger till lagerblad, en nypa peppar och cirka en halv tesked salt.
Vi låter det koka och rör om ibland, kokar i cirka 15 minuter.
Därefter blandar vi i tomatpuré och låter det koka ytterligare fem minuter. Vi kan tillsätta mer vatten om det behövs.
När linserna är mjuka och det mesta av vattnet har avdunstat, tar vi bort nejlikan och lagerbladet.
Vi kan reda såsen med mjöl blandat med en liten mängd vatten. Smaka av med salt. Servera med bröd eller ris.
Ytterligare information om receptet Linsdahl
Linsdahl är en populär indisk maträtt som tillagas av linser, kryddor och ibland grönsaker. Denna rätt är rik på protein och fibrer, vilket gör den till ett näringsrikt val för vegetarianer och veganer. Dahl serveras vanligtvis med ris eller naan och är doftande av kryddor som gurkmeja, spiskummin och koriander. Dess släta konsistens och kryddiga smaker gör den till en läcker och tillfredsställande rätt som alla älskare av indisk mat kommer att uppskatta.