Oxfilé Wellington

Oxfilé Wellington
Förberedelsetid: 60 minuter
Tillagningstid: 65 minuter
Portioner: 4

Maten som bär namnet efter hertigen av Wellington utgör en verklig kulinarisk utmaning på grund av komplexiteten i dess tillagning. Det handlar om utmärkt oxfilé...

Ingredienser du behöver

600 g nötköttsfilé
50 g dijonsenap
400 g smördeg
200 g schwarzwaldskinka
50 ml olivolja
2 äggulor
500 g champinjoner (eller ostronskivling)
1 lök
salt
malen svartpeppar

Steg-för-steg instruktioner

Köttet rensas från hinnor, salta och peppra noggrant. Stek det snabbt på het olja på alla sidor så att det får en brynt yta. Flytta sedan över det till en tallrik, pensla med senap och lägg i kylskåpet för att vila och kallna.

De rengjorda svamparna läggs i en mixer och mals till en pasta. Stek den fint hackade, skalade löken i pannan, tillsätt sedan svamp pastan, salta och peppra. Stek tills svampen nästan helt har förlorat sin vätska och låt blandningen sedan kallna.

Lägg skivor av skinka på plastfolie så att de överlappar varandra något. Vi måste ha tillräckligt med utrymme för att kunna paketera köttet. Tillsätt ett lager av svampduxelles. Placera köttet i mitten, paketerar allt i plastfolien, drar åt ordentligt och lägger i kylskåpet i minst 15 minuter.

Rulla ut deg som är ca 3 mm tjock och tillräckligt stor för att kunna svepa in paketet med köttet och vika kanterna. Pensla sedan kanterna med äggula.

Placera paketet med köttet på degen och ta bort plastfolien. Svep in degen runt köttet, skär bort överflödiga bitar och tryck kanterna ordentligt för att säkerställa att saften inte kan läcka ut (vi kan också svepa in och dra åt med plastfolie).

Lägg i en ugnsfast form och pensla med äggula, dekorera sedan med spetsen av en kniv men skär inte igenom. Gör 4 hål i degen på toppen för att ånga ska kunna undkomma och degen inte spricker.

Placera i en förvärmd ugn på 200 °C och grädda i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 180 °C och fortsätt grädda i ca 35 minuter. Degen ska ha en vacker gyllenbrun färg och den inre temperaturen på köttet bör nå cirka 70 °C.

Låt stå i ca 10-15 minuter efter att ha tagits ut ur ugnen, skiva sedan i cirka 3 cm tjocka skivor och servera.

Ytterligare information om receptet Oxfilé Wellington

Oxfilé Wellington är en delikat rätt som består av oxfilé insvept i baconskivor och svampduxelles som sedan är inbakad i smördeg. Denna eleganta rätt serveras ofta vid festliga tillfällen och julmiddagar. Gräddningen säkerställer att köttet förblir saftigt och mört, medan det krispiga degen ger en kontrasterande textur. Oxfilé Wellington är populär för sin exceptionella smak och vackra presentation, vilket gör den till ett utmärkt val för gäster.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.5/5 (31 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Nötkött
Tag: nötkött, steike, beaivemális, friddjabeaivi / sotnabeaivi, mállásat, čoarbbealli, gáibideaddji, gáibideaddji, feasttat ja ávvudeamit, ođđajagimánus, brihttalaš, gordon ramsay

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Oxfilé Wellington.

Lägg till kommentar