Plommonknödel

Plommonknödel
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 3

Jäst plommonknölar lyser som en juvel på halsbandet av den tjeckiska maten, eftersom vårt folk har en speciell relation till plommon. Plommonknölar görs mycket likt andra jäst fruktknyten, men det är viktigt att vänta på plommonsäsongen och inte lämna dem alla till brännvinstillverkningen. Så i september, alla älskare av plommonknölar, var uppmärksamma.
De som älskar den sprudlande härliga kombinationen av plommon och vallmo kan prova vårt recept på plommonknölar med vallmofrön. Observera att den malda vallmon inte läggs till sist på de färdiga jästa knölarna, utan direkt i degen. Du kommer att se att denna metod får ut ännu mer material, smak och doft ur plommonen och vallmon. Ett litet tips: använd kvarg i kuber, eftersom den i burk är för fuktig och rinnig, och därför inte passar till knöldeigen. Receptet på jäst plommonknölar finns här.

Ingredienser du behöver

250 g fet keso i bitar
1 ägg
120 g barngröt
2 msk mald vallmo
12 urkärnade plommon
florsocker
smör
vit yoghurt

Steg-för-steg instruktioner

Först, koka upp vatten i en stor kastrull. I en skål, lägg äggen, semulajmjöl och malt vallmo. Skapa en deg, där ju mindre du rör om, desto mer spröd blir den.

På ett bakbord, häll en hög semulajmjöl. Lägg en hög deg på den och platta ut den till en kaka. Lägg en urkärnad plommon i mitten, packa ihop och forma en fin dumplingboll. Att dumplingen är täckt med semulajmjöl hjälper till att den inte blir klibbig på händerna och inte vid de andra bitarna.

I det kokande vattnet som du började koka, lägg dumplarna så att de så mycket som möjligt inte trycks ihop. Efter cirka 6–7 minuter kommer de att flyta upp till ytan. Använd en hålslev för att ta bort dem från det heta vattnet. Har du fler dumplar, upprepa processen.

Strö florsocker över de färdiga jästa dumplarna och häll över smält smör. Variant B: Istället för smör kan du använda vit yoghurt.

Ytterligare information om receptet Plommonknödel

Plommonknödel är en traditionell rätt i Centraleuropeisk matlagning, särskilt populär i Tjeckien och Slovakien. Denna efterrätt tillagas av deg som kan vara potatis-, jäst- eller kvargdeg, och är fylld med saftiga plommon. Efter kokning serveras knödelna pudrade med socker, kanel och smält smör. Ibland används även ströbröd eller vallmo. Plommonknödel är populära för sin söta smak och luftiga textur, och serveras ofta som en söt huvudrätt eller som efterrätt.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.6/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Smaker, Huvudrätt, Dumplings av upphöjd frukt, Fruktig, För barn, Vegetarisk
Tag: tjeckiska köket, godis, barnmat, efterrätt, Huvudrätt

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Plommonknödel.

Lägg till kommentar