Potatisfruktknödel

Potatisdumplings fyllda med frukt är en traditionell tjeckisk maträtt. Familjerecepten för att göra potatistest kan variera, men de har alltid samma resultat…
Ingredienser du behöver
800 g potatis
10 g salt
1-2 ägg (beroende på storlek)
100 g semolina
200 g vetemjöl
2 matskedar vinäger
Fyllning
frukt (plommon, aprikoser osv.)
sylt
Efter smak
rostad ströbröd
malen vallmo
riven pepparkaka
florsocker
smör
Steg-för-steg instruktioner
Potatisarna sköljs noggrant, kokas dagen innan och får svalna i skalet över natten.
Nästa dag skalas potatisarna och rives fint eller mals. På arbetsytan hälls mjöl, semolina och salt. I mitten gör vi en fördjupning där vi tillsätter det vispade ägget och vinägern.
Först använder vi en kniv och sedan händerna för att bearbeta degen, som ska vara fast och ordentligt arbetad. Degen bör inte lämnas för länge, eftersom den kan bli för lös.
Av degen formar vi en rulle, skär i bitar som vi något plattar till och fyller med frukt eller sylt. Vi förseglar noggrant knölarna och rullar dem i handflatorna.
Knytena kokas i saltat vatten som kokar, och låt dem koka sakta i cirka 10-15 minuter, beroende på storlek. Efter en stund lyfter vi försiktigt upp dem med en slev så de inte fastnar i botten.
Vi serverar knytena pudrade med florsocker, brödsmulor som rostats i smör, mald vallmo eller rivna pepparkakor och häller smält smör över dem.
Ytterligare information om receptet Potatisfruktknödel
Potatisfruktdumplingar är en traditionell tjeckisk rätt som ofta serveras som dessert eller söt lunch. De grundläggande ingredienserna består av potatis som blandas med mjöl, och fyllningen kan innehålla frukt som plommon, aprikoser eller jordgubbar. Dumplingarna kokas i kokande vatten och efter att de har kokat serveras de med smält smör, socker och kvarg eller gräddfil. Denna läckra rätt är populär för sin kombination av smaker och texturer, och är ofta förknippad med familjefiranden och traditioner.