Zemlovka
Julbrödet skärs i skivor, äpplena skalas och skärs i tunna bitar. Keson blandas med grädden, vi tillsätter äpplena och sötar efter behov. Smöret...
Ingredienser du behöver
4 äpplen
100 g smör
1 mindre julbröd
250 ml vispgrädde
250 g keso
2 ägg
5 matskedar socker
malen kanel
Steg-för-steg instruktioner
Vi skär upp julbrödet i skivor och äpplena skalas först och skärs sedan i tunna skivor.
Vi blandar keso med grädden och äpplena och sötar efter behov. Vi smälter smöret.
Vi smörjer en skål med smör, lägger ett lager julbröd på botten, som vi droppar en tredjedel av smöret över. Sedan lägger vi på keso-blandningen och äpplena och strör över kanel.
Vi lager på tre gånger, där det sista lagret är julbröd. Vi gräddar i en förvärmd ugn på 170 °C i cirka 40 minuter. Vi placerar en ugnsform med vatten på ugnens botten.
Ytterligare information om receptet Zemlovka
Äppelkaka är en traditionell tjeckisk dessert som tillagas av bulle, äpplen och keso. Denna läckra rätt är särskilt populär under de kallare månaderna, när den värmer och glädjer smaklökarna. Äppelkaka grillas vanligtvis till guldbrun och serveras ofta strödd med socker och kanel. Den kan också dekoreras med vaniljsås eller gräddfil. Det är ett utmärkt val för att använda överblivet bröd och ger det en ny dimension av smaker.
Tomáš Rohlena