Räkor med smör-vaniljsås

Räkor med smör-vaniljsås
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 4

Förrätt som kommer från Luxemburg. Receptet är för 4 personer.

Ingredienser du behöver

1 msk olivolja
12 st räkor
till garnering 4 kvistar krusblad
sås 30 ml torrt vitt vin
1 st vaniljstång
30 ml fransk vermut Noilly Prat
1 msk apelsinjuice
1 st schalottenlök
60 g smör
1 nypa salt och vitpeppar

Steg-för-steg instruktioner

Efter att ha sköljt de färska räkorna, tar vi bort huvudet, skalet på svansen, men låter den sista skalen runt svansfenan sitta kvar. Vi gör ett längsgående snitt på ryggen av räkorna och drar ut den svarta tarmen.

Finhacka schalottenlöken och fräs den i en liten kastrull i en blandning av vermut Noilly Prat (som inte kan ersättas med något annat) och torrt vitt vin. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut insidan och lägg den tillsammans med stången i det kokande vinet mot slutet av kokningen. Återigen, naturlig vanilj kan inte ersättas. Tillsätt en nypa nymalen svartpeppar och salt. Koka tills det finns cirka 1-2 teskedar vätska kvar i kastrullen.

På låg värme tillsätter vi väl kylt smör i små bitar och rör om gradvis. Vi väntar alltid tills den tidigare biten har smält helt. Vi fortsätter så här tills såsen tjocknar. Så fort du har tillsatt smöret får såsen inte kokas mer! Tillsätt därefter en matsked apelsinjuice. Låt den färdiga såsen stå täckt i några minuter.

Under tiden värmer vi en panna med olivolja, där vi steker de försiktigt torkade räksvansarna hastigt på varje sida i cirka 30 sekunder.

Förbered fyra små tallrikar, där vi häller den ljumma såsen, från vilken vi har tagit bort vaniljstången. På dessa tallrikar med såsen lägger vi räkorna och dekorerar med en liten kvist krusskål. Serveras med lätt rostat (helst i ugnen) bröd.

Till dryck rekommenderar jag ett gott torrt vin.

Ytterligare information om receptet Räkor med smör-vaniljsås

Räkor med smör-vaniljsås är en delikat maträtt som förenar skaldjur med en ovanlig söt smak. Räkorna är varsamt stekta i smör, vilket framhäver deras naturliga smak. Vaniljsåsen, gjord på kvalitetsvanilj och grädde, ger rätten en originell och lyxig känsla. Detta recept är perfekt för speciella tillfällen när du vill glädja dina gäster med något ovanligt och gott. Servera dem med en lätt sallad eller ris för att njuta av smakernas harmoni.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.1/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Smaker, Fransk, Huvudrätt, Förrätt, Fiskkött, Vegetarisk
Tag: Franska köket, aptitretare

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Räkor med smör-vaniljsås.

Lägg till kommentar