Snabba aprikosrutor med choklad
Fett skär vi i små bitar och smälter långsamt det på spisen i mjölk. Sedan låter vi blandningen svalna och under tiden siktar vi mjölet med bakpulvret i en skål…
Ingredienser du behöver
Deg
150 ml mjölk
100 g Hery
2 ägg
180 g strösocker
1 msk kakao
350 g vetemjöl (medelstort)
1 bakpulver
400 g färska aprikoser
Topping
100 g bakchoklad
100 ml vispgrädde
60 g hackade nötter
Steg-för-steg instruktioner
Fettet skärs i små bitar och smälts långsamt i mjölken på spisen. Vi låter blandningen svalna och under tiden siktar vi mjölet med bakpulver och tar bort kärnorna från aprikoserna.
I den svalnade blandningen vispar vi ner ägg, socker och kakao ordentligt. Sedan tillsätter vi krämen till mjölet i en bunke och blandar väl.
Vi smörjer en tårtaform eller en mindre plåt med olja eller smör och pudrar den med mjöl. Vi breder ut degen jämnt och lägger tätt halvorna av aprikoser ovanpå (jag bakade i en tårtaform och arrangerade aprikoserna med kanterna mot varandra). Grädda i en förvärmd ugn på 180°C i ungefär 40 minuter.
I en liten kastrull lägger vi grädden, tillsätter den hackade chokladen och smälter långsamt i ett vattenbad. Den avsvalnade kakan penslar vi sedan med glasyr och strör över hackade nötter.
Ytterligare information om receptet Snabba aprikosrutor med choklad
Snabba aprikosrutor med choklad är en läcker dessert som förenar den söta smaken av mogna aprikoser med en mjuk chokladglasyr. Detta enkla recept kommer att glädja dina smaklökar och tar samtidigt inte mycket tid att förbereda. Tack vare den uppfriskande aprikosfyllningen och den rika chokladsmaken är dessa rutor perfekta för fester såväl som för vanliga eftermiddagsfika. Bara några få ingredienser och en stunds fokus, så kan du njuta av denna fantastiska dessert med familj och vänner.
Tomáš Rohlena