Stefans biff rostbiff

Oxstek på St Stephanus är en populär julrätt som serveras på andra juldagen, då man firar Stefanus. Köttet är fyllt med bacon och…
Ingredienser du behöver
750 g högkvalitativt nötkött (från bakdelen)
25 g rimmat fläsk (bacon)
1 matsked senap
2 kokta ägg
salt
malen svartpeppar
150 g lök
90 g talg
70 g vetemjöl (för redning)
Steg-för-steg instruktioner
Köttbiten fördjupas och fylls med bacontärningar, i mitten gör vi ett snitt och smörjer det med senap.
I det förberedda hålet i köttet trycker vi ned de två kokta och skalade äggen och stänger hålet med en metallnål för snittar, eller så kan vi binda köttet med snöre. Vi peppar och saltar.
Vi skalar löken och skär den i större bitar.
I hett fett i en gryta bryner vi den skurna löken till en lätt rosa färg, sedan tillsätter vi köttet och steker det på alla sidor.
Sedan häller vi på hett vatten, täcker grytan och bakar i ugnen tills köttet blir mört. Under bakningen vänder vi köttet och häller på den avskurna saften. Eventuellt tillsätter vi vatten om det behövs.
Det mjuka köttet tas ut, saften steks i fettet, vi tillsätter mjöl, kort rostas och under konstant omrörning med visp häller vi på vatten.
Vi rör om ibland och sjuder långsamt i cirka 25 minuter. Slutligen silar vi av saften.
Köttet skärs i bitar och serveras med knödel, överhällt med sås.
Ytterligare information om receptet Stefans biff rostbiff
Stefanbiff är en traditionell tjeckisk maträtt som kännetecknas av saftigt och mört kött. Den tillagas vanligtvis av nötkött från framdelen som långsamt steks med kryddor, lök och morötter. Denna rätt serveras ofta med dumplingar och sås gjord på steksky, vilket gör den till en populär del av festliga familjeluncher. Stefanbiff är inte bara välsmakande, utan också näringsrik, och tack vare sin smak har den vunnit många tjeckiska gourmanders hjärtan.