Gräddsås med köttbullar

Köttsósen anses vanligtvis vara en komplicerad maträtt, men dess tillagning kräver framför allt tid. Denna utmärkta tjeckiska sås har en rad varianter och möjligheter.
Ingredienser du behöver
600 g oxfilé
50 g bacon
salt
ground pepper
40 g fat
1 onion
80 g carrot
50 g parsley
50 g celery
meat broth
1 bay leaf
2 allspice berries
40 g all-purpose flour
250 ml sour cream
sugar (to taste)
lemon juice (to taste)
Steg-för-steg instruktioner
Vi skal ta bort skalet från löken och hacka den i små bitar. Vi tvättar grönsaken och skär den i bitar.
Från den stekta köttbiten tar vi bort hinnorna, fyller den med bitar av rökt bacon, kryddar med salt och peppar och steker den i het fett från alla sidor. Slutligen lägger vi den på en varm plats.
I pannan steker vi löken, sedan lägger vi i grönsaken, steker den kort och därefter tillsätter vi köttbuljong.
Till sist lägger vi i det stekta köttet, lagerblad och hela kryddpeppar, täcker över och låter det baka i den förvärmda ugnen tills köttet blir mört.
Det mjuka köttet tar vi ut, tjocknar såsen med mjöl och låter den koka i ungefär 20 minuter.
Vi siler såsen, tillsätter grädde, sötar och syrlighet med citronsaft efter smak. För bättre färg kan vi blanda i karamelliserat socker.
Vi skär köttet i skivor och serverar det med brödpudding, citron och lingon.