Zucchinin lasagne

Upptäck ett smakfullt och mer näringsrikt alternativ till klassiska lasagner med vårt recept på zucchininlasagne. Saftiga skivor av zucchini ersätter de klassiska pastaplattorna,…
Ingredienser du behöver
1 stor zucchini (eller 2 mindre)
1 lök
1 större morot
100 g selleri
500 g kött (nötkött, kyckling)
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 näve basilika blad
salt
malen peppar
kryddor efter smak (grill, provensalsk)
250 ml buljong
ost för att strö över
Bechamelsås (version 1)
2 matskedar smör
2 matskedar vetemjöl
300 ml mjölk (möjligen mer)
muskonöt
salt
malen peppar
Bechamelsås (version 2 - glutenfri)
300 ml mjölk
2 trianglar smält ost
1 näve parmesan
muskonöt
salt
malen peppar
Steg-för-steg instruktioner
Först skär vi zucchinin på längden i tunna skivor, som vi saltar och peppar på båda sidor och låter stå. Zucchinin börjar släppa vatten. Efter 15 minuter torkar vi av den med en pappershandduk. Skivorna placerar vi sedan på en större plåt och sätter in i en förvärmd ugn på 180 °C i ungefär 10 minuter.
Under tiden hackar vi löken i mindre bitar, river moroten och sellerin fint. I en bit smör i stekpannan fräser vi löken glansig, sedan tillsätter vi den rivna grönsaken. Efter en liten stund häller vi i lite buljong så att det inte bränns vid, och därefter tillsätter vi köttet. Vi kryddar med krossad vitlök och låter sjuda en stund. Vid behov tillsätter vi mer buljong. Efter 5-10 minuter tillsätter vi tomaterna, låter sjuda en stund och kryddar slutligen med basilika och andra kryddor efter smak.
På medelhög värme smälter vi smöret i en kastrull, sedan tillsätter vi mjölet och börjar genast röra. När en degmassa bildas häller vi i mjölken och rör om. Vi försöker bli av med alla klumpar. När vi når det, river vi lite muskotnöt och smakar av med salt och peppar.
Om vi väljer att göra en glutenfri béchamel blir dess förberedelse ännu enklare. I en kastrull värmer vi mjölken (var försiktig så att den inte bränns vid), tillsätter vi smält ost och parmesan och väntar på att allt ska smälta. Vi smaksätter med muskotnöt, salt och peppar.
Nu är det dags för lagerbygget. Först smörjer vi en gratängform med olja och lägger lite béchamel i botten. Sedan lägger vi ett lager zucchini, följt av köttfärsblandningen och återigen béchamel (om vi har tillräckligt med ost kan vi även strö över det). Vi borde kunna få tre lager, men det beror på storleken på vår form.
"Lasagnen lagrad i formen sätts in i ugnen. Efter tjugo minuter strör vi ost på toppen och väntar på att den ska smälta och få en gyllene yta. Efter att vi tagit ut den ur ugnen är det bra att vänta en stund innan vi skär upp portionerna, maten stelnar bättre och är lättare att hantera."
Ytterligare information om receptet Zucchinin lasagne
Zucchinilasagne är ett utmärkt alternativ till traditionell lasagne, perfekt för dem som söker en hälsosammare variant. Istället för pasta används här zucchinaskivor, som ger rätten fräschör och lätthet. Varven växlar med en läcker tomatsås, béchamelsås och ost, vilket skapar en rik smakpalett. Denna rätt är inte bara god, utan också full av näringsämnen och lågkalorisk, så att alla som bryr sig om en hälsosam livsstil kan njuta av den. Zucchinilasagne är ett utmärkt val för både lunch och middag.