Burgundisk nötkött gryta
I en stor gryta, smält smöret och bryn köttet gyllene. När det är brunt, tillsätt den skurna rökt köttet. Tillsätt sedan löken, vitlöken, moroten och övriga ingredienser.
Ingredienser du behöver
70 dkg nötköttskjärt eller bog kött rengjord och skuret i tärningar
2 matskedar smör
1/2 kopp rökt fläskkött skuret i 1 cm strimlor
2 medelstora lökar skurna i tunna skivor
1 vitlöksklyfta hackad
1 medelstor morot (skuren i 1 cm skivor)
1/4 kopp hackad persilja
1 lagerblad
1/2 tesked salt
1/8 tesked peppar
1/4 tesked torkad timjan
1 matsked tomatpuré
1 kopp torr rödvin (Burgunder eller hemma Rulandsk)
10 dkg (4 oz) inlagda svampar (icke-sura)
Steg-för-steg instruktioner
I en djup gryta smälter du smöret och bryner köttet gyllenbrunt. När köttet är brynt, tillsätt den skivade rökt köttet.
Tillsätt lök, vitlök, morot, persilja, lagerblad, salt, peppar, timjan och tomatpuré. Rör om vinet och tillsätt svamparna med deras vätska.
Sänk temperaturen och koka tills köttet är mjukt.
Ta ut köttet och grönsakerna med en hålslev.
Koka vätskan tills den kokar och rör om hela tiden tills en del av den avdunstar och blandningen tjocknar något.
Tillsätt salt efter egen smak.
Sätt tillbaka köttet och grönsakerna, värm dem och servera sedan.
Ytterligare information om receptet Burgundisk nötkött gryta
Burgundisk nötkött, även känt som "Boeuf Bourguignon", är en klassisk fransk rätt som härstammar från Bourgogne-regionen. Denna kraftiga maträtt tillagas av bitar av nötkött som sakta bräseras i rödvin tillsammans med lök, morötter, svamp och bacon. Den långa tillagningen säkerställer att köttet blir mört och smakerna intensifieras. Burgundisk nötkött är populärt för sin rika smak och serveras ofta med potatismos eller färskt bröd, vilket gör det till en perfekt gastronomisk upplevelse.
Tomáš Rohlena