Champignonsås med gräddfil

Vi skalar löken och hackar den fint. De skalade champinjonerna skärs i skivor.
Ingredienser du behöver
500 g champinjoner
1 st större lök
1/2 tesked mald svartpeppar
1 burk gräddfil (200 g)
salt
1 matsked krossad spiskummin
mjölk
3 matskedar olja
1 - 2 matskedar citronsaft
2 dl mjölk
1 matsked vetemjöl
Steg-för-steg instruktioner
Till en kastrull med uppvärmd olja häller vi i löken och fräser den gyllenbrun. Därefter tillsätter vi champinjoner, strör över kummin, pressar i citronsaft och saltar samt peppar. Vi rör om och låter det sjuda under lock i cirka 20 minuter. Vid behov tillsätter vi mjölk för att förhindra att champinjonerna bränns.
Efter 20 minuter tillsätter vi gräddfil, som vi rör om ordentligt i såsen och låter koka upp igen. Vid sidan av blandar vi mjöl med mjölk och häller sedan i såsen. Vi fortsätter så här i ytterligare cirka 10 minuter. Vid behov tillsätter vi mer salt och peppar.
Såsen serverar vi bäst till rätter med brödpuddingar.
Ytterligare information om receptet Champignonsås med gräddfil
Champinjonsås med gräddfil är en läcker rätt som passar utmärkt till olika sorters kött och pasta. Vid tillagningen rengörs först färska champinjoner och skivas. Lökarna fräses sedan i smör och champinjonerna tillsätts. Efter en kort stekning hälls buljong över blandningen och får koka en stund. Slutligen tillsätts gräddfil som ger såsen en mjuk och krämig konsistens. För smak kan vitlök, örter eller citronsaft tillsättas. Servera med pasta eller ris för en komplett och smakfull rätt.