Svampsåsen med dill och gräddfil

I smält smör steker vi hastigt finhackad lök tills den mjuknar, därefter tillsätter vi rensade svampar skurna i skivor eller tärningar.
Ingredienser du behöver
1 större lök
200 g färska skogssvampar
200 g rumstempererad gräddfil
1 matsked färsk hackad dill (kan även vara torkad)
en rejäl sked smör
buljong efter behov
Steg-för-steg instruktioner
I smält smör fräser vi fint hackad lök tills den blir gyllene, tillsätter sedan rensade skogssvampar skurna i skivor eller tärningar och sautérar dem långsamt med löken tills de mjuknar något. Därefter tillsätter vi en liten mängd buljong, saltar och låter dem sjuda under lock i cirka 10-15 minuter, under omrörning då och då, och tillsätter vätska vid behov. Vi tillsätter så lite vätska som möjligt för att slippa reda såsen.
I slutet av tillagningen tillsätter vi hackad dill till svampen. Sedan tar vi svampen av plattan. Grädden, som är i rumstemperatur, blandar vi noggrant med en gaffel tillsammans med en nypa salt och förenar den med svampblandningen. Om det behövs tillsätter vi lite buljong för att späda ut och vi kan servera.
Vi serverar den med kokt potatis och eventuellt med ett hårdkokt ägg. På tallriken dekorerar vi med en kvist dill.
Ytterligare information om receptet Svampsåsen med dill och gräddfil
Svampsåg med dill och gräddfil är en läcker rätt som förenar den rika smaken av svamp med den mjuka syrligheten av gräddfil. Denna sås är perfekt som tillbehör till dumplings, potatis eller spannmål. Tack vare den färska dillen ger den rätten en uppfriskande arom och smak, medan svampen, som kan vara både vild och odlad, tillför naturlig umami. Svampsåsen med dill är ett utmärkt val för vegetarianer och svampälskare som vill prova något nytt och gott i den tjeckiska matkulturen.