Plommon sås

Plommon sås
Förberedelsetid: 10 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 4

Om du letar efter en unik sås som passar till rökt kött, har vi ett intressant recept för dig. Och om du också är en entusiast...

Ingredienser du behöver

80 g plommonmarmelad
40 g torkade plommon (utan kärnor)
40 g plommon från kompott
1 nypa salt
kanel
buljong av rökt kött
nejlika
1 tesked strösocker
citronzest och juice
100-200 ml söt 12% grädde

Smörjning
40 g vetemjöl
50 g smör

Steg-för-steg instruktioner

Vi lägger i 500 ml vatten torkade och förtvättade plommon, urkärnade plommon från kompotten och plommonsylt och låter det koka upp.

Vi lägger i en bit hel kanel, nejlika, salt, socker och en liten mängd citronskal.

När de torkade plommonen är mjuka, silar vi såsen genom en sikt.

I en kastrull gör vi en smörbenning; vi smälter smöret, rör i mjölet och låter det fräsa kort.

Därefter rör vi i smörbeningen i plommonbuljong, tillsätter buljong från rimmat kött, citronsaft och låter allt koka en stund.

Till sist berikar vi den tjockare såsen med grädde, men kokar den inte mer.

Servera med potatisdumplings och rimmat kött.

Ytterligare information om receptet Plommon sås

Plommonsås är en läcker rätt som kombinerar söta och sura smaker. Den görs av färska eller torkade plommon, ofta kompletterad med kryddor som kanel eller nejlikor. Såsen passar utmärkt till kött, särskilt fläsk eller fågel, och kan också serveras som dipp till olika rätter. Dess rika, sammetslena konsistens och uttalade smak ger maten en unik karaktär. Plommonsås är populär inte bara i den tjeckiska matkulturen, utan även i många andra gastronomiska traditioner runt om i världen.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.6/5 (29 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Såser
Tag: frukt, sávzzat, steike, málesteapmi, beaivemális, álki, friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, čeahkka, álki, njálggis, čakča, vegetariána, søt ja surgat, krema

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Plommon sås.

Lägg till kommentar