Favorit linserdegen

Nästan alla minns doften av linzerkakor som fyller hela lägenheten. En fest där mormor bakade en kaka. Linzermassan följer oss från barndomen till vuxenlivet.
Ingredienser du behöver
120 g florsocker
2 st gula
1 st vaniljsocker
350 g vitt mjöl
för smak och kryddning citronzest
250 g smör (eller växtbaserat fett)
Steg-för-steg instruktioner
Vi förbereder de nödvändiga ingredienserna och kan börja.
Jag föredrar att förbereda en silikonmatta och förbereda degen på den.
Jag häller ut vetemjöl och tillsätter citronskal.
Över det strör jag florsocker och vaniljsocker. I detta lägger jag mjukt smör och häller i äggulor. Någon använder vegetabilisk fet t istället för smör, men jag är en förespråkare för smör. Dejen blir så doftande av det.
Vi tvättar våra händer och bearbetar degen noggrant med händerna.
På det mjölade bakbordet kavlar vi ut degen med en kavel.
Och nu är det bara upp till oss vad vi gör av den.
Om vi vill ha en mörk småkaksdeg, tillsätter vi kakao i den.
Vi gräddar den och kan sätta ihop den med sylt, choklad- eller smörkräm osv.
Ytterligare information om receptet Favorit linserdegen
Favorit linserdeg är en hörnsten i många tjeckiska bakverk. Traditionellt används den vid bakning av julens linseringar. Denna läckra, spröda bas tillverkas av kvalitets smör, fint mjöl och socker. Doftande vanilj och citronskal ger degen en oförglömlig smak. Linserdeg kan också användas för att förbereda andra desserter, såsom tårtbottnar eller olika typer av bakverk och småkakor. Efter gräddning dekoreras den ofta med marmelad, glasyr eller strösocker. I köket är den en synonym för klassiker och skapar nostalgiska minnen av festliga stunder.