Fräst deg

Recept på vispat deg tar inte för mycket tid att förbereda och baka, och den är också enkel vad gäller mängd och urval av ingredienser. Vispat deg passar utmärkt för tårtbottnar, sockerkakor och desserter, men används också flitigt under julen. Alla ingredienser till vispat deg bör ha rumstemperatur. Recept på vispat deg finns tillgängligt här.
Ingredienser du behöver
300 g vetemjöl (mellanmjöl)
300 g smör
300 g socker
5 st ägg
1 tesked bakpulver
salt
Steg-för-steg instruktioner
Knäck äggen, separera gulan och vitan och lägg dem i olika skålar. I en annan skål, använd en sked för att vispa det mjuka smöret, tillsätt sockret och vispa ordentligt igen.
Så blir degen porös och mjuk. (För en luftigare deg kan du vispa sockret först med gulan och sedan tillsätta smöret). Tillsätt gradvis äggulorna en i taget till skålen med smör och socker och rör om noga tills du får en homogen massa. Vispa äggvitorna med en nypa salt tills de bildar ett fast skum.
Vänd försiktigt det vispade äggvitet i degen och samtidigt sikta i mjölet med bakpulvret. Om degen är för hård, tillsätt några matskedar ljummalt mjölk.
Ytterligare information om receptet Fräst deg
Smördeg är en grundläggande komponent i många desserter, som tårtor, sockerkakor och muffins. Den kännetecknas av enkel beredning och en saftig konsistens. Huvudingredienserna är vetemjöl, socker, smör och ägg. Vid beredningen vispas smör och socker till en kräm, i vilken ägg och mjöl gradvis blandas i. Resultatet är en fin deg som kan smaksättas med olika ingredienser, som vanilj, citronzest eller kakao. Gräddning i en medelvarm ugn säkerställer jämn bakning och luftighet. Smördeg är populär för sin mångsidighet och smak.