Fuzzy dumplings

Traditionell tjeckisk maträtt som befinner sig i gränslandet mellan potatisdumplings och halušky. Hur kommer det sig att dessa dumplar kallas för håriga? Svaret ligger i att…
Ingredienser du behöver
Dumplings
400 g kokta potatis
500 g råa potatis
200 g grovt mjöl
1 ägg
salt
Kål
1 burk surkål
1 lök
1 matsked vetemjöl
olja (efter behov)
100 g strösocker
1 skalad tomat
1 nypa kummin
1 nypa salt
För avslutning
500 g kokt rimmat fläskkött
1 stor lök stekt gyllene
Steg-för-steg instruktioner
Kålen lägger vi på lätt stekt lök, tillsätter hackad tomat, kummin, socker och salt och fräser det en stund.
Vi häller i lite vatten och låter sjuda tills det blir mjukt, cirka en timme. Sedan låter vi all vätska avdunsta, strö över en matsked vetemjöl och låter det sjuda en kort stund till.
De kokta potatisarna mosar vi i en skål eller river dem.
Vi river råa potatisar och sköljer dem flera gånger i kallt vatten genom en fin sil. Därefter vrider vi dem ur och blandar dem med de redan kokta potatisarna.
I potatisblandningen blandar vi mjöl, ägg och salt och knådar en fast deg.
Från degen formar vi små bollar och kokar dem i kokande vatten. Kokningen tar ungefär 8 minuter.
De kokta bitarna tar vi upp med en hålslev och lägger dem genast i den varma kålen.
I blandningen tillsätter vi hackat rökt kött och stekt lök och blandar väl.
Ytterligare information om receptet Fuzzy dumplings
Fuzzy knödel är en traditionell tjeckisk maträtt som kännetecknas av sin luftiga, ludna struktur. Denna rätt tillverkas av potatismassa som vanligtvis består av kokt potatis, mjöl och ägg. Knödelna kokas i vatten och serveras ofta som tillbehör till köttsåser, som till exempel svamp- eller gräddsås. Deras karaktäristiska textur är resultatet av finmalen kokt potatis, vilket skapar en unik upplevelse för älskare av tjeckisk mat.