Grillad karp med slottsmos.

Grillad karp med slottsmos.
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
Portioner: 4

Vid julaftonens middag behöver vi inte bara ha traditionell tjeckisk mat, som friterad karp med potatissallad. På festbordet passar också karp...

Ingredienser du behöver

4 portioner färsk karp med skinn (utan fjäll)
4 skivor bacon eller högkvalitetslufttorkad skinka
1 tesked söt paprika
½ tesked salt + mer salt för inledande salting
3 matskedar rapsolja
25 g smör
nymalen svartpeppar
saft från en halv citron

Till potatismoset
1 kg potatis
200 ml mjölk
50 g smör
1 lagerblad
2 hela kryddpepparkorn
1 bunt salladslök (5 st)
bladpersilja
salt
nymalen svartpeppar

Steg-för-steg instruktioner

Tvålen sköljs noggrant och delas i portioner. Varje portion torkas med papper, salteras på alla sidor och läggs på en tallrik. Vi droppar saft från en halv citron över dem och vänder dem några gånger i den. De förberedda portionerna täcks med plastfolie och får stå i kylen i minst 2 timmar.

I en ugnsform häller vi rapsolja, tillsätter paprikapulver, salt och nybryggt svartpeppar. Sedan rör vi samman allt i formen med en pensel tills en röd emulsion av paprika bildas.

Vi ställer in ugnen på 200 °C. Vi tar ut fisken ur citronmarinaden och torkar varje portion noggrant med en pappershandduk. Sedan lägger vi dem i ugnsformen och penslar dem på alla sidor med olja. På varje portion som ligger med skinnet nedåt lägger vi tärningar av smör och en bit rullad skinka. När de är klara får vi en vackert krispig yta.

Ugnsformen utan lock sätts in i ugnen och grillas i cirka 25 minuter. Under grillningen häller vi regelbundet över den stekta vätskan och om det behövs, tillsätter vi lite vatten.

Under tiden gör vi krossade potatisar. De skalade potatisarna skärs i mindre bitar och kokas mjuka i saltat vatten.

I en kastrull häller vi mjölk, tillsätter smör, en brutet lagerblad och två hela kryddpepparkorn. Vårlöken skärs i ringar och läggs i mjölken. Vi saltar sedan med en tesked salt och tillsätter nybryggt peppar. Vi börjar värma mjölken, den får inte koka, vi håller den precis under kokpunkten i cirka 10 minuter.

De kokta potatisarna hälls av och krossas sedan med en potatisstöt. Vi tillsätter successivt mjölken med löken, från vilken vi tidigare har tagit bort kryddorna. Precis innan serveringen tillsätter vi hackad persilja.

På en uppvärmd tallrik lägger vi den nygrillade fisken med skinnet upp, tillsammans med de krossade potatisarna och kompletterar med krispig bacon eller skinka. Till sist häller vi den stekta vätskan från ugnsformen över fisken.

Ytterligare information om receptet Grillad karp med slottsmos.

Ugnsbakt karp med slottsmos är en traditionell tjeckisk rätt som ofta serveras på julbordet. Karp, bakad till gyllene färg, är saftig och mör, med en krispig yta. Slottsmoset, varsamt smaksatt med smör och örter, ger rätten en utsökt smak och rik textur. Denna rätt kombinerar tradition och familjetrivsel, och dess arom skapar en julig atmosfär. Det är en perfekt rätt för att fira högtider med nära och kära.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.8/5 (36 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Fiskkött
Tag: fisk, málesteapmi, beaivemális, friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, mállásat, čeahkka, čoarbbealli, marineren, gaska-váttis, karppa

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Grillad karp med slottsmos..

Lägg till kommentar