Hemgjord smör

Båda gräddarna häller vi i en skål och sätter på en handmixer. Vi vispar tills vår grädde är fast, men vi fortsätter att vispa vidare, eftersom vi inte bara vill ha vispgrädde, utan…
Ingredienser du behöver
2 förpackningar grädde 33% fett
(var försiktig så att de bara är pastöriserade, inga UHT eller liknande, inte i kopp, jag har inte haft bra erfarenhet av det)
Förbered
handmixare
skål för att vispa smör
mindre skål där du häller mjölken
sikt, gummispatel
HANDSKAR och förkläde
Steg-för-steg instruktioner
Båda gräddarna häller vi i en skål och sätter på handvispen. Vi vispar tills vi får ett fast grädde, men fortsätter eftersom vi vill ha smör. Vi vispar tills vi märker att konsistensen börjar förändras och massan delar sig i små bitar - smöret börjar redan bildas.
Om smöret separerar från mjölken fortsätter vi att vispa tills vätskan börjar spruta. Sedan stänger vi av vispen och sätter på oss handskar. Vi häller av mjölken genom en sil i en mindre skål och pressar ut så mycket mjölk som möjligt från smöret som blir kvar i silen. Den stora skålen med smör sköljer vi med kallt vatten och lämnar omkring en matsked vatten i den. Vi lägger tillbaka smöret i skålen och vispar en stund till. Den avsilade vätskan förvarar vi i kylskåpet, eftersom vi kan använda den för matlagning och liknande.
Nu vispar vi smöret kort, silen igen och sköljer med kallt vatten. Vi vispar igen, silar igen och sköljer. Vi trycker lite på smöret för att få ut så mycket vätska som möjligt och för att det ska bli rent. Denna procedur upprepar vi cirka 3 till 4 gånger, så att vi borde ha rent smör.
Avslutningsvis formar vi smöret till önskad form och lägger det i smörasken, naturligtvis också i kylskåpet. När man gör hemmagjort smör är det avgörande att tänka på hygien, så allt måste vara noggrant tvättat.
Ytterligare information om receptet Hemgjord smör
Hemgjord smör är en läcker och naturlig produkt som du enkelt kan göra i ditt eget hem. Det räcker med att blanda grädde och vispa det en stund tills smöret skiljer sig från käringen. Resultatet är ett fint, krämigt smör som du kan smaksätta med salt eller örter efter smak. Hemgjort smör är ett hälsosammare alternativ till de kommersiella och innehåller inga konstgjorda tillsatser. Det passar utmärkt på bröd, i bakning eller som ingrediens i olika rätter, och skapar en mysig atmosfär på varje bord.