Hemgjorda nötsmör och frösmör
För att göra nötter smör behövs en kraftfull mixer. Tiden för beredning varierar beroende på typ av mixer, enligt olika instruktioner på internet ligger den mellan 2 och 25 minuter.
Ingredienser du behöver
nötter eller frön (jordnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter, cashewnötter, solrosfrön, sesam…)
salt
olja
till smaksättning
t.ex. artificiellt sötningsmedel (honung, sirap, stevia, pulveriserat socker)
kanel
kardemumma
kakao eller å sin sida kryddig kryddor
krossade nötter eller frön
Steg-för-steg instruktioner
För att göra nötterbutter behöver vi en kraftfull mixer. Förberedelsestiden kan variera från 2 till 25 minuter beroende på typen av mixer. Lägg nötter eller frön i mixerkannan (jag brukar använda 200 g) och börja mixa. Först hackas nötterna i större bitar (fas 1), sedan bearbetas de till ett fint pulver (fas 2). När fettet frigörs börjar fuktiga klumpar bildas (fas 3). I detta skede rekommenderas det att tillsätta 1 matsked olja (jag brukar dock inte tillsätta det), en nypa salt (om vi har saltade nötter hoppar vi över saltet) och eventuellt andra kryddor. Nästa fas är en tjock pasta med bitar av nötter (fas 4). När vi fortsätter att mixa blir pastan gradvis mjukare och tunnare, tills vi slutligen får en slät nötpasta (fas 5).
Det finns vanligtvis två typer av nötterbutter, nämligen crunchy och slät. Om vi föredrar den crunchiga varianten kan vi ta bort en del av de hackade nötterna efter första mixningen och blanda dem i den färdiga pastan i slutet.
På internet rekommenderas i olika recept att tillsätta en matsked olja när klumpar börjar bildas vid mixningen. Men jag tycker att nötterna redan är tillräckligt feta, så jag tillsätter ingen olja.
Vi kan använda både skalade och oskalade nötter, eller en kombination av båda typerna. De kan vara rostade på torrt eller naturliga. Det billigaste och enklaste valet är rostade jordnötter, som vanligtvis är saltade. Innan tillagning räcker det att torka dem med en handduk, vilket delvis tar bort saltet och den kvarvarande saltet ersätts med det konstgjorda. Innan mixningen bör vi inte blötlägga nötterna, och om vi gör det, måste vi torka dem noggrant, eftersom närvaron av vatten kan förkorta hållbarheten för det färdiga smöret.
För att få riktigt hälsosamt smör är det bättre att välja nötter av ekologisk kvalitet. Vanligtvis tillgängliga rostade jordnötter som kostar omkring 33–40 kronor per halv kilo kan innehålla mögel och toxiner, så det lönar sig att investera i kvalitetsprodukter.
Ytterligare information om receptet Hemgjorda nötsmör och frösmör
Hemgjorda nöt- och frösmör är ett utmärkt sätt att berika din kost med hälsosamma fetter och proteiner. De är lätta att förbereda genom att mixa olika sorters nötter och frön, som mandlar, cashewnötter eller solrosfrön. Du kan smaka av dem med honung, salt eller kakao efter smak. Dessa smör är inte bara goda, utan också fulla av näringsämnen, och är perfekta till frukost, mellanmål eller som ingrediens i smoothies. Dessutom är fördelen med hemgjord tillagning att du vet vad du äter och kan undvika tillsatta konserveringsmedel och socker.
Tomáš Rohlena