Hemlagad ostkaka

Hemlagad ostkaka
Förberedelsetid: 5 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Portioner: 10

Ost Lučina har en fast plats i många människors hjärtan i Tjeckien. Lučina används till snacks inte bara för barn, men läggs även till många pålägg, används vid bakning av söta desserter eller blandas i potatismos eller polenta. Men lučina kan också göras hemma. Receptet på hemmagjord lučinu är mycket enkelt, till och med banalt, och så hemmagjord lučina kan vara ett intresse även för större barn. Här är några tips på recept som gör att hemmagjord lučina kan bli en del av ditt hem.

Till exempel kan man använda vispgrädde istället för gräddfil. Då blir hemmagjord lučina ännu mjukare och mindre syrlig. För att maximera smakbalansen kan man kombinera de två metoderna – gräddfil och vispgrädde. En annan aspekt som du kan påverka när det kommer till receptet på hemmagjord lučinu är att lägga till andra ingredienser. Hemmagen lučina kan till exempel göras med eller utan salt, och såklart kan man använda färska örter, soltorkade tomater, inlagda paprikor, hackade nötter eller någon kvalitetspeppar. Och den överblivna vasslan som receptet och hemmagjord lučina producerar kan användas för att baka hembakat bröd eller pajer.

Ingredienser du behöver

500 g vit fet yogurt (grekisk eller bondyogurt)
200 g gräddfil
salt

Steg-för-steg instruktioner

Först vispa grädden och yoghurten slät. Om du vill, smaksätt med salt eller andra ingredienser som du har valt.

Lägg en ren bomullshandduk eller någon gasbind över ett stort durkslag. Häll den vispade blandningen i durkslaget och ställ det på en kastrull. Täck yoghurtsmeten med de lösa ändarna av tyget och lägg en liten tallrik ovanpå för att tynga ner det hela.

Lägg den framtida osten i kylskåpet – helst i 24 timmar, som minst i 8 timmar.

Ta slutligen den färdiga hemgjorda färskosten ur durkslaget och lägg den i en skål.

Ytterligare information om receptet Hemlagad ostkaka

Hemmets ost Lučina är en populär tjeckisk mejeriprodukt som tillverkas av kvarg och grädde. Dess milda, krämiga smak och krämiga konsistens gör den till ett idealiskt val för pålägg, sallader eller som ingrediens i olika rätter. Lučina är känd för sin enkelhet och rena ingredienser, vilket gör den till ett hälsosammare alternativ till många industriellt tillverkade ostar. Denna ost är lätt att få tag på i affärer, men den kan också enkelt göras hemma av några grundläggande ingredienser, vilket ger en färsk och autentisk produkt.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.1/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Smaker, Godis, Pålägg, Förrätt, För barn, Frukost, Vegetarisk
Tag: tjeckiska köket, aptitretare, barnmat, pålägg, aptitretare, mellanmål, ost, vegetariskt recept

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Hemlagad ostkaka.

Lägg till kommentar