Italiensk krämig risotto med soltorkade tomater

Prova en av de klassiska rätterna i den italienska gastronomin, krämig risotto, som är förbättrad med den uttalade smaken av soltorkade tomater. Njut av…
Ingredienser du behöver
500 g rundkornigt ris
2 matskedar olivolja
200 ml torrt vitt vin
1 liter stark buljong (även från tärning)
1 lök
3 vitlöksklyftor
tomater inlagda i olja
smör
1 näve hackad persilja
120 g parmesan (en näve att strö över)
salt
malen svartpeppar
Steg-för-steg instruktioner
Först lager vi en buljong som vi håller varm under hela tillagningen.
I en panna värmer vi olivolja, tillsätter sedan finhackad lök och vitlök och fräser dem på låg värme.
Vi tillsätter riset och fräser det på medelhög värme under ständig omrörning tills alla korn blir genomskinliga.
Vi tillsätter vin och slutar inte att röra. Rörningen kommer att pågå i cirka 20 minuter, under vilka vi låter vinet sugas upp av riset.
Vi tillsätter en skopa buljong, sänker värmen och smakar av med salt och peppar. Vi slutar inte att röra och låter vätskan sugas upp och koka bort.
Därefter tillsätter vi ytterligare en skopa buljong och fortsätter i detta mönster tills vi har använt all buljong och riset är mjukt "al dente". Om vi skulle ha använt buljongen innan riset är tillräckligt mjukt, tillsätter vi lite hett vatten (därför är det bra att ha det redo i en vattenkokare).
Den kokta risotton tas bort från plattan och vi tillsätter smör, hackad persilja och hälften av den riven parmesanosten. Allt blandas noggrant och får stå med locket på i cirka 2 minuter för att smakerna ska förenas.
Vi tillsätter salt eller citronsaft efter smak och blandar det med de avrunna och hackade soltorkade tomaterna. Servera strödd med den resterande rivna parmesanosten.
Ytterligare information om receptet Italiensk krämig risotto med soltorkade tomater
Italiensk krämig risotto med soltorkade tomater är en läcker och mättande maträtt som glädjer alla som älskar italiensk matlagning. Huvudingredienserna är kvalitetsarborioris, färska grönsaksbuljonger och en rik portion grädde som skapar en mild, krämig textur. Soltorkade tomater tillför en underbar sötma och intensiv smak som berikar rätten. Detta risotto är perfekt som huvudrätt, men passar även utmärkt som tillbehör till kött eller fisk. Med en nypa parmesan och färsk basilikablad blir det en riktig gourmetupplevelse.