Julostkaka med tofu utan gluten, mjölk och ägg

Julostkaka med tofu utan gluten, mjölk och ägg
Förberedelsetid: 25 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 1

Även de som måste eller vill undvika gluten kan ändå njuta av en festlig stoll. Baka denna traditionella juldelikatess med hjälp av…

Ingredienser du behöver

300 g universal glutenfri mjöl (Doves Farm självjäsande)
80 g socker
1 bakpulver (+1 tesked extra om du inte använder självjäsande mjöl)
1 matsked psyllium
citron- och apelsinskal
1 näve russin
1 näve kandad frukt (körsbär)
1 näve mandlar
200 g silken tofu
40 g olja
vatten efter behov

Till dekoration
mjölkfritt fett (Stella, Alsan)
rom
florsocker

Steg-för-steg instruktioner

Psyllium häller vi i en kopp, fyller med vatten och låter det svälla. Vi tillsätter vatten gradvis efter behov, svällningen tar ungefär tio minuter och det ska bildas en geléliknande konsistens som liknar äggvita.

Tofu mixar vi noggrant eller mosar med en gaffel tills vi når en slät konsistens liknande fin keso. Det är idealt att använda silkestofu, men vanlig från mataffären fungerar också.

Mjölet blandar vi med socker, bakpulver och riven citruszest. Vi tillsätter det blötlagda psylliumet, mosad tofu och olja. Om det behövs tillsätter vi vatten och rör ihop degen, som ska vara så tjock att den går att forma. Slutligen blandar vi i russin, kandfrukter och hackad mandel.

Plåten klär vi med bakpapper och formar en stollen på den. Idealiskt bör vi kavla degen och vika den, men för glutenfri deg räcker det att vi överför den med en sked och formar den så att den ser ut som en vikningstolen, det vill säga att den har en högra och en lägre sida. Vi kan självklart välja vilken annan form vi vill.

Vi sätter plåten i ugnen som förvärmts till 160 °C, där vi också har en kopp med vatten, och gräddar i cirka 30-40 minuter (tiderna kan variera beroende på ugnen, vi testar med en tandpetare). När stolen är bakad flyttar vi omedelbart den till ett köksgaller för att den inte ska ånga och sjunka.

Den heta stollen penslar vi med smält växtbaserat fett blandat med rom och strör rikligt med florsocker över.

Ytterligare information om receptet Julostkaka med tofu utan gluten, mjölk och ägg

Julens kvargstollen med tofu är en läcker glutenfri dessert, perfekt för alla som undviker gluten, mjölk och ägg. Denna variant av det traditionella julbakverket använder mjuk tofu som huvudingrediens, vilket ger stollen krämighet och näringsvärde. Kombinationen av torkad frukt, nötter och naturliga kryddor skapar en harmonisk smak som kommer att glädja alla. Baka denna hälsosamma stollen och fräscha upp dina julbord med smak utan kompromisser!

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.4/5 (28 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Bakverk
Tag: álki, johtil, čeahkka, álki, álggaheddjiide, čoarbbealli, dessertat, dietnasa rávvagiid, juovllat

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Julostkaka med tofu utan gluten, mjölk och ägg.

Lägg till kommentar