Kräddsås

Kräddsås
Förberedelsetid: 10 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Portioner: 5

Den ideala såsen kräver en smörbädd, högkvalitativ nötköttbuljong och grädde, den kan inte göras utan dessa ingredienser. Idag nöjer vi oss dock med en snabbare och enklare variant.

Ingredienser du behöver

60 g smör
80 g vetemjöl
250 ml nötköttbuljong (efter behov)
450 ml mjölk (efter behov)
100 ml matlagningsgrädde 12%
färsk dills
salt
socker
ättika
20 g smör för förtunning (kan uteslutas)

Steg-för-steg instruktioner

I det smälta smöret tillsätter vi vetemjölet och skapar en ljus roux.

Rouxen häller vi försiktigt på med den avsvalnade buljongen och mjölken och värmer sakta upp den tills den börjar koka.

Smaka av med salt och låt såsen sjuda sakta i cirka 30 minuter under omrörning då och då.

I slutet av tillagningen tillsätter vi matlagningsgrädden; när såsen börjar koka kan vi justera densiteten genom att tillsätta buljong eller mjölk.

Avslutningsvis tillsätter vi färskhackad dill och tar omedelbart bort från värmen.

Vi sötar såsen med socker och smaksätter med vinäger, och för att mjuka upp den kan vi tillsätta en bit smör.

Vi serverar såsen med kokt nötkött och bollar, eventuellt även med kokt eller pocherat ägg och potatis.

Ytterligare information om receptet Kräddsås

Dillsås är en populär rätt inom den tjeckiska kök, som kännetecknas av sin milda smak och den karakteristiska dufthän av dill. Denna sås serveras ofta med kokt nötkött, ägg eller potatis. Huvudingredienserna är dill, grädde, mjöl och buljong, vilket ger såsen dess krämiga konsistens och fräscha smak. Dillsås tillagas också ofta som ett tillbehör till olika andra rätter, vilket berikar deras smak. Det är ett utmärkt exempel på traditionell tjeckisk mat som kan glädja örtälskare.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.8/5 (54 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Såser
Tag: sávzzat, málesteapmi, beaivemális, álki, johtil, dábálaš beaivi, mállásat, hálbi, čeahkka, álki, geassereseptat, dilli, dilli

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Kräddsås.

Lägg till kommentar