Kringlor

Kringlor
Förberedelsetid: 70 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Portioner: 4

Missar luktade en gång överallt. Jag minns hur jag och mamma och morfar promenerade i Šumperk. I ett hörn vid torget friterade kvinnor missar. Herregud, vad gott det var! Receptet på missar finns förresten i många varianter. Vi presenterar en av dem. Missar och deras recept är dock populära inte bara i vårt land, utan även i Amerika, Österrike, Tyskland och Polen. Överallt får de lite olika former, men i grunden förblir de desamma. Det vill säga en luftig deg, lätt friterad och med söt fyllning, pudrad med socker. Prova dem ni också. Förutom att ni sparar pengar får ni ytterligare ett recept till ert matlagningportfolio, denna gång för missar.

Ingredienser du behöver

500 g vetemjöl + för att strö på arbetsytan
en nypa salt
3 påsar vaniljsocker
citronzest (från en citron)
4–5 st äggulor
250 ml mjölk
50 g smör
2–3 matskedar rom (Tuzemák)
1 kub (42 g) eller 1 påse torrjäst
marmelad
olja
florsocker (för att strö på)

Steg-för-steg instruktioner

Först, sikta mjölet med salt i en större skål. Tillsätt sedan socker och citronskal. I mitten av högen i skålen, gör en grop där du häller i äggulorna, ljummet mjölk, smält smör och rom. Till sist, smula ner jästen i den resulterande degen.

Du är redo för en utmärkt munkdeg. Blanda allt noggrant och knåda en mjuk och oemotståndlig deg. Lätt pudra den med mjöl och täck över med en duk, låt munkdegen jäsa i minst en timme på en varm plats. Degen kommer att öka i volym två gånger.

Kavla ut den jästa degen på ett mjölat bord till en rektangulär form som bör vara cirka 1,5 centimeter tjock.

Sprid klickar av marmelad du gillar på den ena halvan och täck över med den andra halvan. Skär sedan ut munkar med hjälp av ett runt glas. Fortsätt på detta sätt tills hela degen är bearbetad.

Till sist, häll i en högre mängd olja i en mindre kastrull, låt den bli riktigt varm och fritera munkarna gyllene från båda sidor. Lägg de friterade munkarna på pappershanddukar för att dra ut överflödig olja. Ge dem sedan en vit mössa i form av florsocker. Smaklig måltid!

Ytterligare information om receptet Kringlor

Donuts är en populär söt bakverk. Traditionellt är de runda, friterade och fyllda med läcker fyllning, som sylt, choklad eller vaniljkräm. Ytan på donuts är ofta pudrad med florsocker eller glasyr. Denna fina maträtt är populär inte bara i Tjeckien, utan också i världen. Donuts serveras ofta till frukost, mellanmål eller som en söt efterrätt till kaffe. Det finns många olika varianter och smaker, så att alla kan välja sin favorit. De är synonymt med mysig trivsel och hemtrevlig atmosfär.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.1/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Smaker, Konfektyr, Desserter, Godis, Bakverk, För barn, Pastor
Tag: aptitretare, godis, barnmat, efterrätt, munk, munkar, deg

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Kringlor.

Lägg till kommentar