Mormors potatisdumplings

Klassisk tjeckisk tillbehör till såsrätter.
Ingredienser du behöver
70 dkg potatis
1 st ägg
20 dkg vetemjöl
1 nypa salt
Steg-för-steg instruktioner
I skalet kokar vi potatis som vi sedan låter svalna. När de har svalnat skalar vi dem och river dem på ett grovt rivjärn. Vi blandar dem sedan med mjöl, ägg och salt. Allt knådas ordentligt.
När vi har knådat utständigt, så kavlar vi våra dumplar på en mjölad bänk. Från denna mängd bör vi få 3 stycken.
I en kastrull kokar vi saltat vatten som vi när det börjar koka lägger i dumplarna. Dessa kokar vi i cirka 12-15 minuter. Det är nödvändigt att ibland separera dem, då de har en tendens att klibba ihop.
Efter att ha tagit upp dem ur vattnet sticker vi hål i dem så att dumplarna inte klibbar ihop. De skärs bäst med tråd.
Ytterligare information om receptet Mormors potatisdumplings
Farmors potatisdumplings är en traditionell tjeckisk rätt som glädjer smaklökarna hos många generationer. Dessa dumplings tillagas av kokta potatisar, mjöl och ägg, vilket skapar en mjuk och läcker konsistens. De serveras ofta som tillbehör till kött och såser, men de är också utmärkta på egen hand, till exempel med surkål eller smör. Farmors potatisdumplings är en symbol för hemlagad matlagning och kärleksfullt kök som förs vidare från generation till generation.