Morotsoppa
Av några vanliga ingredienser som vi har hemma kan vi laga en fantastisk måltid. Vi låter moroten fräsa i smör, sedan tillsätter vi tärnade potatisar och…
Ingredienser du behöver
4 morötter
2 matskedar ljus hemgjord redning (smör och mjöl)
2 matskedar smör
250 ml 12% grädde
1 l grönsaksbuljong
4 potatisar
salt
malen svartpeppar
malen muskotnöt
lite grädde till servering
Steg-för-steg instruktioner
Moroten sköljs, skalas och rives grovt. Potatisarna sköljs också, skalas och skärs i små tärningar.
I en panna smälter vi smöret och tillsätter den rivna moroten, som vi fräser på låg värme i cirka 10 minuter.
När den är fräst, häller vi på varm buljong och saltar. Sedan tillsätter vi potatisarna och låter koka långsamt.
I smöret fräser vi mjölet och gör en ljus redning.
När potatisarna nästan är mjuka, tjocknar vi soppan med den ljusa redningen, tillsätter grädden och låter koka långsamt i cirka 20 minuter.
Under kokningen smakar vi av soppan med peppar och en nypa muskot enligt egen smak. Om det behövs, tillsätter vi salt.
Soppan serveras genast och dekoreras med grädde på tallriken.
Ytterligare information om receptet Morotsoppa
Morotssoppa är en läcker och hälsosam rätt som är populär för sin milda sötma och näringsinnehåll. Huvudingredienserna är färska morötter, lök och potatis som kokas i grönsaksbuljong. Soppan kryddas ofta med örter som persilja eller timjan, och kan serveras varm eller kall. Den är idealisk som förrätt eller lätt huvudrätt, och tack vare sin enkelhet och näringsvärde uppskattas den av både vegetarianer och hälsomedvetna matälskare.
Tomáš Rohlena