Skör äppelkaka
En oväntad besökare har kommit, och du funderar på vad du ska göra till kaffet. Grädda en snabb och enkel äppelkaka som kommer att glädja alla.
Ingredienser du behöver
500 g vetemjöl
150 g strösocker
150 g smör (eller Hela)
2 hela ägg
5 matskedar mjölk
1 bakpulver
1/2 vaniljsocker
citronzest
1 kg äpplen
1 matsked strösocker
kanel
fett för att smörja plåten
grovt mjöl för att strö plåten
Steg-för-steg instruktioner
Plåten smörj med fett och strö över grovt mjöl.
Sikta vetemjölet i en skål och blanda det med bakpulver.
Tillsätt socker, tärnat fett, ägg, mjölk, vaniljsocker och citronskal i blandningen. Knåda alla ingredienser noggrant med händerna och lägg degen i kylskåpet i 30 minuter för att vila.
Skala de rena äpplena och riv dem grovt. Blanda dem sedan med socker och kanel. Tillsätt mer socker vid behov.
Förvärm ugnen till 250 °C.
Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen ordentligt till storleken av plåten och överför den försiktigt till den förberedda plåten med hjälp av en kavel. Du kan också kavla degen direkt på plåten. Dra kanterna av degen utåt.
Fördela de förberedda äpplena jämnt över degen.
Kavla ut den andra delen av degen till storleken av plåten och lägg den över äppelfyllningen. Du kan använda kaveln igen för detta. Tryck kanterna på pajen lätt mot varandra för att förhindra att saften läcker ut under gräddningen. Pensla ytan på pajen med mjölk och stick hål i den med en gaffel så att ångan kan släppas ut under gräddningen.
Grädda i den förvärmda ugnen i 15 till 20 minuter.
Efter att den har svalnat, skär den i fina bitar.
Ytterligare information om receptet Skör äppelkaka
Den frasiga äppelkakan är en populär efterrätt inom det tjeckiska köket, som vinner hjärtan hos många sötsaksälskare. Dess grund består av en mjuk, smörig deg som grillas till gyllene färg. Äpplena, ofta kryddade med kanel och socker, ger kakan saftighet och aromatisk smak. Denna kaka är idealisk till eftermiddagskaffet eller teet och smakar utmärkt även varm, strödd med socker eller med en klick glass. Den frasiga äppelkakan är en symbol för mysighet och hemtrevnad.
Tomáš Rohlena