Skör äppelkaka

Skör äppelkaka
Förberedelsetid: 45 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 1

En oväntad besökare har kommit, och du funderar på vad du ska göra till kaffet. Grädda en snabb och enkel äppelkaka som kommer att glädja alla.

Ingredienser du behöver

500 g vetemjöl
150 g strösocker
150 g smör (eller Hela)
2 hela ägg
5 matskedar mjölk
1 bakpulver
1/2 vaniljsocker
citronzest
1 kg äpplen
1 matsked strösocker
kanel
fett för att smörja plåten
grovt mjöl för att strö plåten

Steg-för-steg instruktioner

Plåten smörj med fett och strö över grovt mjöl.

Sikta vetemjölet i en skål och blanda det med bakpulver.

Tillsätt socker, tärnat fett, ägg, mjölk, vaniljsocker och citronskal i blandningen. Knåda alla ingredienser noggrant med händerna och lägg degen i kylskåpet i 30 minuter för att vila.

Skala de rena äpplena och riv dem grovt. Blanda dem sedan med socker och kanel. Tillsätt mer socker vid behov.

Förvärm ugnen till 250 °C.

Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen ordentligt till storleken av plåten och överför den försiktigt till den förberedda plåten med hjälp av en kavel. Du kan också kavla degen direkt på plåten. Dra kanterna av degen utåt.

Fördela de förberedda äpplena jämnt över degen.

Kavla ut den andra delen av degen till storleken av plåten och lägg den över äppelfyllningen. Du kan använda kaveln igen för detta. Tryck kanterna på pajen lätt mot varandra för att förhindra att saften läcker ut under gräddningen. Pensla ytan på pajen med mjölk och stick hål i den med en gaffel så att ångan kan släppas ut under gräddningen.

Grädda i den förvärmda ugnen i 15 till 20 minuter.

Efter att den har svalnat, skär den i fina bitar.

Ytterligare information om receptet Skör äppelkaka

Den frasiga äppelkakan är en populär efterrätt inom det tjeckiska köket, som vinner hjärtan hos många sötsaksälskare. Dess grund består av en mjuk, smörig deg som grillas till gyllene färg. Äpplena, ofta kryddade med kanel och socker, ger kakan saftighet och aromatisk smak. Denna kaka är idealisk till eftermiddagskaffet eller teet och smakar utmärkt även varm, strödd med socker eller med en klick glass. Den frasiga äppelkakan är en symbol för mysighet och hemtrevnad.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.7/5 (56 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Bakverk
Tag: álki, johtil, friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, čeahkka, álki, álggaheddjiide, mánáide, slovákia, čoarbbealli, dessertat, njálggis, eappelat, šaddobihtát, bubble

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Skör äppelkaka.

Lägg till kommentar