Äppelpaj

I en skål blandar vi mjöl, bakpulver och en nypa salt och gör en grop i mitten. I denna grop tillsätter vi keso, ägg, socker och vinäger. På det mjuka smöret lägger vi...
Ingredienser du behöver
Deg
400 g vetemjöl
120 g smör
250 g kvarg i paket
1 ägg
50 g socker
2 matskedar ättika
1 bakpulver
Fyllning
1,2 kg skalade äpplen
100 g brödsmulor
50 g smör
40 g majsstärkelse
40 g vaniljsocker
40 ml rom
10 ml citronsaft
1-2 teskedar kanel
20 g smör och 20 ml rom för pensling
Steg-för-steg instruktioner
I en skål blandar vi mjölet, bakpulvret och en nypa salt och gör en grop. I denna tillsätter vi keso, ett ägg, socker och ättika. Vi delar det mjuka smöret runtomkring. Med händerna knådar vi en slät och elastisk deg som vi sätter i kylskåpet i en timme.
I smöret rostar vi ströbrödet gyllene och låter det sedan svalna. Äpplen skär vi i tunna skivor och blandar dem med det rostade ströbrödet, stärkelsen, kanelen, sockret, citronsaften och rommen.
Vi delar den frigjorda degen i två delar. Var och en rullar vi ut till en rektangel, ju tunnare desto bättre. På varje platta fördelar vi jämnt hälften av fyllningen. Kanterna viks in så fyllningen inte rinner ut. Sedan snurrar vi strudeln och försiktigt flyttar den till en plåt klädd med bakpapper.
Vi gräddar i cirka 40 minuter på 180°C. Efter gräddning penslar vi ytan med smält smör blandat med rom. Låt svalna och strö över socker. Den serveras bäst med glass, personligen gillar jag kombinationen med valnötter.
Ytterligare information om receptet Äppelpaj
Äppelpajer är en exceptionell dessert som kommer från den traditionella centraleuropeiska matkulturen. Denna läckra paj är gjord av tunt deg som är fylld med riven äpple, kanel och socker. Pajer serveras ofta varma, strödda med florsocker, och passar utmärkt till en kopp kaffe eller te. Det är en populär rätt som är känd för sin smak och doft och som ofta tillagas vid familjefiranden och högtidliga tillfällen. Äppelpajer är verkligen en symbol för hemtrevnad och kulinarisk konst.