Äppelpaj

Äppelpaj
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 2

I en skål blandar vi mjöl, bakpulver och en nypa salt och gör en grop i mitten. I denna grop tillsätter vi keso, ägg, socker och vinäger. På det mjuka smöret lägger vi...

Ingredienser du behöver

Deg
400 g vetemjöl
120 g smör
250 g kvarg i paket
1 ägg
50 g socker
2 matskedar ättika
1 bakpulver

Fyllning
1,2 kg skalade äpplen
100 g brödsmulor
50 g smör
40 g majsstärkelse
40 g vaniljsocker
40 ml rom
10 ml citronsaft
1-2 teskedar kanel

20 g smör och 20 ml rom för pensling

Steg-för-steg instruktioner

I en skål blandar vi mjölet, bakpulvret och en nypa salt och gör en grop. I denna tillsätter vi keso, ett ägg, socker och ättika. Vi delar det mjuka smöret runtomkring. Med händerna knådar vi en slät och elastisk deg som vi sätter i kylskåpet i en timme.

I smöret rostar vi ströbrödet gyllene och låter det sedan svalna. Äpplen skär vi i tunna skivor och blandar dem med det rostade ströbrödet, stärkelsen, kanelen, sockret, citronsaften och rommen.

Vi delar den frigjorda degen i två delar. Var och en rullar vi ut till en rektangel, ju tunnare desto bättre. På varje platta fördelar vi jämnt hälften av fyllningen. Kanterna viks in så fyllningen inte rinner ut. Sedan snurrar vi strudeln och försiktigt flyttar den till en plåt klädd med bakpapper.

Vi gräddar i cirka 40 minuter på 180°C. Efter gräddning penslar vi ytan med smält smör blandat med rom. Låt svalna och strö över socker. Den serveras bäst med glass, personligen gillar jag kombinationen med valnötter.

Ytterligare information om receptet Äppelpaj

Äppelpajer är en exceptionell dessert som kommer från den traditionella centraleuropeiska matkulturen. Denna läckra paj är gjord av tunt deg som är fylld med riven äpple, kanel och socker. Pajer serveras ofta varma, strödda med florsocker, och passar utmärkt till en kopp kaffe eller te. Det är en populär rätt som är känd för sin smak och doft och som ofta tillagas vid familjefiranden och högtidliga tillfällen. Äppelpajer är verkligen en symbol för hemtrevnad och kulinarisk konst.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 5.0/5 (25 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Bakverk
Tag: friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, čeahkka, čoarbbealli, dessertat, njálggis, čakča, gáibideaddji, gáibideaddji, mánáidfeasta, eappelat, feasttat ja ávvudeamit, strudeallat

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Äppelpaj.

Lägg till kommentar