Chili con carne

Tomater skärs kreuzvis, hälls med hett vatten och sedan skalas. Om vi använder konserverade tomater kan vi hoppa över det här steget. Löken hackas fint.
Ingredienser du behöver
1 kg malet nötkött
4 stora tomater eller en burk krossade tomater
1 stor lök
150 g delvis kokta röda bönor
chili (mängd efter smak, men minst två)
1 tesked malen koriander
1/2 tesked malen spiskummin
(eventuellt om du hittar mexikansk fajitaskrydda, så passar det utmärkt)
en nypa kanel
2-3 rektanglar av högkvalitativ mörk choklad eller en platt tesked kakao
olja
salt
(ibland tillsätter jag även konserverad majs till bönorna, vi gillar det, men det finns nog inte i det ursprungliga receptet)
Steg-för-steg instruktioner
Skär tomaterna i kors, häll kokande vatten över dem och skala dem sedan. Om vi använder konserverade tomater kan vi hoppa över detta steg. Hacka löken fint.
I en djup stekpanna fräser vi först löken och tillsätter slutligen de hackade chilipepparna. Tillsätt köttet och under stekningen bryter vi det ständigt så att stora bitar inte bildas. Salta, krydda och låt sjuda i cirka 15 minuter på svag värme i sin egen saft.
Tillsätt tomaterna och låt det sjuda ytterligare en halvtimme, och tillsätt ibland vatten.
Tillsätt bönorna och låt dem koka i ytterligare 15 minuter.
Smaka av blandningen, tillsätt choklad eller kakao, och eventuellt också chilipeppar. Vid servering, strö över koriander.
Ytterligare information om receptet Chili con carne
Chili con carne, ofta förkortat till chili, är en populär rätt med ursprung i Texas som kombinerar köttfärs, bönor och olika kryddor, inklusive chilipeppar. Dess karakteristiska smak och kryddighet är idealisk för dem som älskar starkare mat. Det finns olika varianter av denna rätt, som skiljer sig åt i ingredienser och tillagningssätt. Chili serveras ofta med ris, tortillas eller bröd, och är också populärt som en del av grillfester eller hemmakvällar. Denna mättande rätt är utmärkt för att värma sig under de kalla månaderna.