Fläskrevbensribba på champinjoner
Fläskrevben trycker vi lite och snittar dem i kanterna så att de inte vrider sig när de grillas. Sedan salta och peppra dem på båda sidor med färska kryddor.
Ingredienser du behöver
6 st rågstek (kotlett med ben)
20 dkg rökta sidfläsk (Lopenická)
3/4 kg små färska champinjoner
1 stor lök
vetemjöl
saft från 1 citron
salt
peppar i fyra färger
100 g fläskfett
buljong
Steg-för-steg instruktioner
Fläskrevben bankas lätt och snittas vid kanterna för att köttet inte ska vrida sig under stekningen. Vi salta dem och strör över nymalen fyrfärgad peppar på båda sidor.
I en stekpanna värmer vi fläskfett och bryner köttet ordentligt på båda sidor tills det får en gyllenbrun färg. Efteråt flyttar vi det stekta köttet till en större kastrull.
I fettet från köttet tillsätter vi tärnad bacon och väntar tills det är knaprigt. När baconet är klart tillsätter vi tärnad lök och steker den tills den får en lätt brun färg.
När löken är fint gyllenbrun, tillsätter vi rengjorda champinjoner. Dessa tvättar vi innan, droppar citron över, låter stå i cirka 3 minuter och sköljer dem sedan under vatten för att ta bort syra. På detta sätt förblir champinjonerna fina och krispiga.
Vi lämnar hela små champinjoner, bara delar de medelstora på mitten och skär de stora i tjockare skivor. Vi värmer champinjonerna med löken och baconet en stund och tillsätter dem sedan till köttet i kastrullen.
Vi tillsätter buljong till köttet så att det nästan är nedsänkt och låter det sjuda med svampen i cirka 30 minuter.
Det mjuka köttet tar vi ut och i såsen tillsätter vi två matskedar vetemjöl utblandat med en liten mängd vatten. På så sätt tjocknar vi blandningen och kokar den i minst 15 minuter under stadig omrörning. Servera med ris, brödknyten eller potatis.
Ytterligare information om receptet Fläskrevbensribba på champinjoner
Fläskrevbensrätter med champinjoner är en läcker maträtt som gläder kött- och svampälskare. Saftiga revbensspjäll grillas tills de är gyllene och kombineras med milda, smakrika champinjoner. Denna kombination skapar en rik och mättande sås som passar utmärkt till färskt bröd eller potatis. Rätten är ett idealiskt val för familjemiddag eller festliga tillfällen. Tillsatt med färska örter och vitlök ger den extra smak och arom som kommer att imponera på dig.
Tomáš Rohlena