Fläskstek med bladspenat och en lätt doft av konjak.

Fläskstek med bladspenat och en lätt doft av konjak.
Förberedelsetid: 120 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 8

Fläskköttet tvättar vi först och skär sedan i skivor. Vi bankar försiktigt på det genom plastfolie, men vi får inte banka det för tunt, utan snarare forma det med en köttklubba.

Ingredienser du behöver

1,5 kg fläskkärna (skinka)
färsk bladspenat 250 g (eller fryst bladspenat cirka 7-8 rullar)
salt
malen svartpeppar
8 vitlöksklyftor
4 lökar
1 tesked olivolja
1 matsked solrosolja
3-4 matskedar vetemjöl
50 g smör
4 matskedar konjak
grädde (31%)

Steg-för-steg instruktioner

Fläskköttet rengörs noggrant och skärs i en platta. Därefter bankar vi försiktigt ut det genom plastfolie, där vi försöker undvika att krossa det tunt, utan snarare forma det till en jämn platta.

Vitlöken skalas och skärs i tjockare skivor. Löken skalas och skärs i större tärningar. Färsk spenat plockas, sköljs och torkas försiktigt. I en stor panna värmer vi en tesked olivolja, tillsätter hälften av vitlöken, låter den dofta och lägger sedan i de förberedda spenatbladen. Vi rör försiktigt i pannan och steker dem bara tills de mjuknar något.

Därefter tar vi bort pannan från värmen. Den frysta spenaten låter vi tina och tar bort överflödig vätska, sedan fortsätter vi på samma sätt som med den färska spenaten. Vi förvärmer ugnen till 180°C.

I pannan värmer vi olja, tillsätter löken och fräser den gyllenbrun. Under tiden saltar vi köttet, strör över grovmalen svartpeppar och den återstående vitlöken. Vi skvättar över det med två matskedar konjak och lägger på den förberedda spenaten. Vi saltar lätt, tillsätter några bitar smör och häller över två matskedar grädde.

Vi rullar ihop rullen och fäster den med nålar eller snöre. Utvändigt saltar vi och strör över grov svartpeppar.

Den stekta löken flyttas åt sidan i ugnsformen, vi lägger i rullen och bryner den på alla sidor. Därefter häller vi på hett buljong (eller vatten) till en tredjedel av köttets höjd, täcker med ett lock och sätter in den i den förvärmda ugnen. Köttet bakas tills det är mört, vi vänder det ibland och tillsätter vätska, endast om det är nödvändigt.

Tiden beror på köttets typ och tar ungefär 1,5 timmar. Under tillagningen skrapar vi bort fastbrända bitar från kanterna av ugnsformen ner i såsen, så att såsen får en fin färg. När rullen är klar tar vi ut den och ställer den på ett varmt ställe.

Vi reducerar såsen i fettet och strör sedan över mjöl och fräser kort för att bli av med den råa smaken av mjölet. Därefter häller vi i kall buljong (eller vatten) och vispar ordentligt med en visp så att det inte bildas klumpar. Vi låter det koka i ungefär 20 minuter.

Sedan häller vi såsen i en kastrull, tillsätter grädde och värmer försiktigt (grädden ska vara rumstempererad, annars kan den koagulera i den heta såsen). Avslutningsvis tillsätter vi resten av konjaken, några bitar smör och stänger av såsen.

Vi tillsätter försiktigt en nypa färgglad peppar till såsen för att förstärka dess doft och smak. Vi renar rullen från nålar och snören, skär den i skivor och serverar med såsen och jäst brödknyten.

Ytterligare information om receptet Fläskstek med bladspenat och en lätt doft av konjak.

Fläskrullad med bladspenat och en lätt doft av konjak är en läcker rätt som förenar saftigt fläskkött med spenatens mjukhet. Rulladen är noggrant tillagad för att köttet ska förbli mört och spenaten ge friskhet. Konjak ger denna maträtt en unik djup smak vilket gör den exceptionell både för festliga tillfällen och för vardagsfamiljemiddagar. Vid servering med en mild sås och tillbehör blir den en verklig kulinarisk delikatess som glädjer alla matälskare.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.8/5 (41 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Fläskkött
Tag: fläskkött, steike, málesteapmi, friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, mállásat, čeahkka, čoarbbealli, gáibideaddji, feasttat ja ávvudeamit

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Fläskstek med bladspenat och en lätt doft av konjak..

Lägg till kommentar