Mexikansk chili con carne

Förbered grönsakerna. Skär löken i små tärningar, cirka en halv centimeter stora. Skär paprikan i bitar som är ungefär en centimeter stora. Till sist…
Ingredienser du behöver
1 msk olja
1 stor lök
1 färsk röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 tesked chili (eller helst mindre)
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
500 g nötfärs
300 ml köttbuljong
400 g krossade tomater
1/2 msk torkad oregano
2 teskedar tomatpuré
400 g konserverade röda bönor
salt
nykrossad svartpeppar
Steg-för-steg instruktioner
Förbered grönsakerna. Hacka löken i tärningar på ungefär en halv centimeters storlek. Skär paprikan i tärningar på cirka en centimeters storlek. Avsluta med att skala och hacka vitlöken.
Hetta upp pannan på medelhög värme och häll i olja. Låt den värmas upp en stund. Tillsätt sedan löken och stek den i cirka fem minuter, tills den mjuknar och får en glansig yta. Tillsätt sedan vitlöken, den hackade papriken, chili, söt paprika och spiskummin. Fortsätt steka i ytterligare fem minuter så att alla dofter blandas väl.
Nu ska vi steka köttet. Sänk värmen, tillsätt köttfärsen i pannan och använd en träsked för att försöka dela upp den i små bitar. Var beredd på att oljan med löken och kryddorna kan sprätta lite. Rör om kontinuerligt i cirka fem minuter så att köttet steks jämnt och stora klumpar inte bildas. Håll en medelhög värme - köttet ska vara knaprigt, inte kokt. Var försiktig, om du steker det för snabbt kan vitlöken bli bitter och fastna vid kryddorna.
Nu fokuserar vi på att förbereda såsen. Häll buljongen i pannan och tillsätt sedan de krossade tomaterna. Rör i oregano, socker, salt och peppar. Avsluta med att tillsätta tomatpurén och rör om ordentligt så att alla ingredienser blandas väl.
Låt köttet sjuda med såsen. Koka upp blandningen, rör om och täck över med ett lock. Sänk värmen till minimum och låt koka i tjugo minuter. Rör om ibland och kontrollera att såsen inte fastnar eller har reducerat för mycket. Om så är fallet, tillsätt två matskedar vatten och kontrollera att värmen verkligen är på lägsta nivå. Rätt tillagad chili con carne ska vara tjock och saftig.
Till sist, tillsätt bönorna. Häll av dem i ett durkslag och lägg dem i pannan. Koka upp blandningen igen och låt koka i ytterligare tio minuter. Om såsen verkar för tjock, häll i lite vatten. Smaka av och justera eventuellt med mer salt och peppar; det kan hända att maträtten kräver mer salt och peppar än du har förväntat dig. Ta sedan av locket och låt chili con carne stå i minst tio minuter. Det är värt det - det är viktigt för smakerna att blandas och köttet absorberar alla aromer.
Ytterligare information om receptet Mexikansk chili con carne
Mexikansk chili con carne är en populär maträtt som härstammar från Mexiko och är känd över hela världen. Huvudingrediensen är köttfärs, bönor, tomater och kryddor som ger rätten en distinkt smak. Chili con carne serveras ofta med ris eller tortillor och är ett utmärkt val för älskare av kryddig mat. Denna rätt är också en populär maträtt vid olika fester och tillställningar, eftersom den är lätt att förbereda i större portioner och är omtyckt för sin mättnad och rika smak.