Kålsopa
Soppan är grunden och särskilt under varma vinterdagar är den väldigt praktisk. Det finns inget bättre än en kraftig surkålssoppa med potatis eller kött.
Ingredienser du behöver
1 matsked fläskfett
1 lök
salt
malen peppar
lite vinäger
1 nypa socker
2-3 teskedar söt paprikakrydda
3 potatisar
500 g surkål (hemgjord)
50 g gräddfil (12%)
2 matskedar vetemjöl
Steg-för-steg instruktioner
Löken finhackas och fräses i fläskfett tills den blir glansig. Sedan strös lite paprikapulver över den och blandas om. Paprikan får bara fräsa en kort stund.
Vi tillsätter genast lite vatten och den hackade vitkålen. Vi kokar tills den är halvkokt.
I en annan kastrull kokar vi potatisen, tärnad, i saltat vatten tills den är halvkokt.
I kålen tillsätter vi potatisen och vattnet som den kokat i. I en skål blandar vi grädden (12%) med lite vatten och två matskedar vetemjöl. Under omrörning häller vi den i kålen. Vi rör om ibland och kokar tills allt är väl genomkokt, cirka 20-25 minuter.
Till sist provar vi smaken och tillsätter vid behov några droppar vinäger, lite socker, eventuellt kryddar vi med peppar och om det behövs, salta mer.
Ytterligare information om receptet Kålsopa
Sauerkrautssoppa är en traditionell tjeckisk soppa som tillagas av surkål. Det är en mättande maträtt som är populär särskilt under vintermånaderna. Huvudingredienserna är förutom kål också potatis, rökt kött och kryddor, vilket ger den en oersättlig smak. Sauerkrautssoppa serveras ofta med bröd eller hemmagjorda dumplings. Denna soppa är inte bara god, utan också näringsrik och mättande under en lång tid, vilket gör den till en idealisk maträtt för kalla dagar.
Tomáš Rohlena