Körsbärssås

Körsbärssås
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 4

Nötkött (bakdel eller framdel beroende på preferens) salta och bryna snabbt i smält smör med olja från alla sidor. Sedan...

Ingredienser du behöver

1 kg nötkött
ungefär 100 g smör
1 matsked olja
salt
ungefär 400-500 g urkärnade körsbär
250 ml vispgrädde
vetemjöl

Vidare efter smak
kanel
vitt vin - sötare
nejlikor
citronzest
citronjuice

Steg-för-steg instruktioner

Nötkött, oavsett om det är från fram- eller bakdelen, salta och stek hastigt i en blandning av smält smör och olja. Tillsätt sedan vatten, salta igen och sjud tills köttet är mört. När köttet är mört, ta upp det på en tallrik och färdigställ såsen.

Smaken på såsen beror på kockens personliga preferenser och också på hur söta och mogna körsbären är.

Vid sjudning av köttet kan vi berika såsen med vitt vin, vars mängd är ungefär 2 deciliter.

I buljongen tillsätter vi körsbären och om de är mogna, söta och doftande räcker det att koka dem kort, varefter vi rör i grädden blandad med vetemjöl för att reda såsen. Låt sedan allt sjuda en stund så är det klart. Om vi föredrar en kryddig sås kan vi tillsätta lite kanel, 3-4 nejlikor och lite färsk riven citronskal till körsbären. Om körsbären är för söta kan vi efter att ha tillsatt grädden också inkludera lite citronsaft i såsen.

Köttet som vi har lagt åt sidan skär vi i skivor och lägger i såsen för att värmas.

Servera med fluffiga eller bulla knödelar.

Ytterligare information om receptet Körsbärssås

Körsbärssås är en läcker rätt som ger maten en unik söt-syrlig smak. Den görs av färska eller konserverade körsbär som kokas med socker, citronsaft och kryddor som kanel eller nejlika. Denna sås passar utmärkt till kötträtter som anka eller fläsk, och kan också användas som dekoration på desserter, som glass eller cheesecakes. Körsbärssås är inte bara god, utan tillför också en vacker färg och arom till maten som gläder alla sinnen.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.5/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Såser
Tag: nötkött, sávzzat, steike, málesteapmi, beaivemális, friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, mállásat, čeahkka, geassereseptat, gáibideaddji, gáibideaddji, njuoskkadeapmi, kirsi

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Körsbärssås.

Lägg till kommentar