Körsbärssås

Nötkött (bakdel eller framdel beroende på preferens) salta och bryna snabbt i smält smör med olja från alla sidor. Sedan...
Ingredienser du behöver
1 kg nötkött
ungefär 100 g smör
1 matsked olja
salt
ungefär 400-500 g urkärnade körsbär
250 ml vispgrädde
vetemjöl
Vidare efter smak
kanel
vitt vin - sötare
nejlikor
citronzest
citronjuice
Steg-för-steg instruktioner
Nötkött, oavsett om det är från fram- eller bakdelen, salta och stek hastigt i en blandning av smält smör och olja. Tillsätt sedan vatten, salta igen och sjud tills köttet är mört. När köttet är mört, ta upp det på en tallrik och färdigställ såsen.
Smaken på såsen beror på kockens personliga preferenser och också på hur söta och mogna körsbären är.
Vid sjudning av köttet kan vi berika såsen med vitt vin, vars mängd är ungefär 2 deciliter.
I buljongen tillsätter vi körsbären och om de är mogna, söta och doftande räcker det att koka dem kort, varefter vi rör i grädden blandad med vetemjöl för att reda såsen. Låt sedan allt sjuda en stund så är det klart. Om vi föredrar en kryddig sås kan vi tillsätta lite kanel, 3-4 nejlikor och lite färsk riven citronskal till körsbären. Om körsbären är för söta kan vi efter att ha tillsatt grädden också inkludera lite citronsaft i såsen.
Köttet som vi har lagt åt sidan skär vi i skivor och lägger i såsen för att värmas.
Servera med fluffiga eller bulla knödelar.
Ytterligare information om receptet Körsbärssås
Körsbärssås är en läcker rätt som ger maten en unik söt-syrlig smak. Den görs av färska eller konserverade körsbär som kokas med socker, citronsaft och kryddor som kanel eller nejlika. Denna sås passar utmärkt till kötträtter som anka eller fläsk, och kan också användas som dekoration på desserter, som glass eller cheesecakes. Körsbärssås är inte bara god, utan tillför också en vacker färg och arom till maten som gläder alla sinnen.