Nötköttsgulasch av bogblad

Nötköttsgulasch av bogblad
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 150 minuter
Portioner: 5

För att förbereda en utmärkt gulasch behöver du en lämplig bit kött och en stor mängd lök. Löken bryts nästan ner vid långsam kokning och förtjockar naturligt gulaschen utan…

Ingredienser du behöver

700 g nötköttsbringa
volymmässigt samma mängd lök (8 medelstora)
100 ml olja
mald kummin
3 vitlöksklyftor
1 matsked tomatpuré eller ketchup
1 matsked fullfet senap
1 tesked chili pasta (eller chilipasta)
1 tesked oregano
1 matsked söt paprikapulver
1 tesked rökt paprikapulver
mald svartpeppar
salt
skal från 1/2 citron
1 lagerblad
3 hela kryddpepparkorn
1 skiva gammalt bröd

Steg-för-steg instruktioner

Köttet skärs i tärningar om cirka 3 cm. Skalen som vi inte kommer att använda i gulaschen kokas i saltat vatten i en kastrull tillsammans med skuren citronskal och kryddor som lagerblad, kryddpeppar och hela pepparkorn.

Vi skalar löken och hackar den i små bitar. Vitlöksklyftorna skalas och krossas med salt.

I en gryta med non-stick-beläggning fräser vi löken i olja tills den blir mörkgyllene. I slutet av stekningen är det viktigt att röra om så att löken inte bränns vid och får en bitter smak.

I slutet av stekningen tillsätter vi vitlök och kummin. Efter en stunds omrörning lägger vi i det saltade och pepprade köttet och fräser snabbt så att bitarna ljusnar på alla sidor.

Vi sänker el- eller gasen till minimum (på en gaslåga använder vi en platta), flyttar kastrullen bort från mitten av spisen om vi använder vedspis, tillsätter senap, chili-kräm och tomatpuré, och strör båda paprikatyperna och oregano över köttet.

Kastrullen täcker vi noggrant med ett lock och låter sjuda långsamt på svag värme. I detta skede tillsätter vi ingen vätska, eftersom köttet släpper sin egen saft. Vi rör om då och då, och detta tar cirka en timme.

Om rätten skulle bränna vid, tillsätter vi bara några matskedar buljong. När fettet börjar separera från botten och köttet är nästan mört, silas buljongen från kastrullen som har kokat långsamt och som vi då och då har fyllt på med vatten. Sedan smular vi ner bitar av bröd i blandningen, tjockar gulaschen och fortsätter långsamt att sjuda tills köttet är helt mört.

Servera med tillbehör efter eget val - klimp, pasta eller till exempel mörkt bröd.

Ytterligare information om receptet Nötköttsgulasch av bogblad

Oxköttsgulasch från bog är en traditionell tjeckisk maträtt som kännetecknas av sin rika smak och arom. Bogen, en del av nötköttet med hög kolagenhalt, kokas långsamt med lök, paprika och kryddor, vilket skapar en delikat sås. Denna gulasch är idealisk för långa vinterkvällar och serveras ofta med knödel eller färskt bröd. Tack vare den långsamma tillagningen uppnår köttet perfekt mörhet, vilket gläder alla älskare av tjeckisk matlagning.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.8/5 (68 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Nötkött
Tag: nötkött, sávzzat, steike, beaivemális, friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, čakča, dálvereseptat, njuoskkadeapmi, báhkas, gaska-váttis

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Nötköttsgulasch av bogblad.

Lägg till kommentar