Potatisplättar med ost

Skalade och förkokta potatisar (eller rester från lunch) lägger vi i en skål och river dem grovt eller mosar dem. Sedan blandar vi i grovt riven ost enligt…
Ingredienser du behöver
600 g kokta potatis
200 g hård ost efter smak gouda, cheddar, mögelost, rökost...
2 st ägg
kryddor efter smak svartpeppar, krossad kummin, favoritkryddblandning
muskatblomma efter smak
örter
vetemjöl
vitlök efter smak
olja
Steg-för-steg instruktioner
Kokta och skalade potatisar lägger vi i en skål och antingen rivs grovt eller mosa dem. Tillsätt sedan grovriven ost efter smak och två ägg. Smaken på plättarna påverkas av vilken typ av ost som används.
Om vi använder blåmögelost behövs ingen ytterligare kryddning, inte ens salt, eftersom osten är ganska salt. Detsamma gäller för rökt ost eller cheddar, men vi kan tillsätta lite muskotnöt eller peppar, och även salt efter smak. För ostar som gouda eller eidam, som har en mildare smak, kan vi använda olika kryddor, örter, vitlök och salt efter behov.
Blanda potatis-, ost- och äggblandningen väl och om det behövs, tjockna lite med vetemjöl. Degen ska vara mjuk, vi får inte tillsätta för mycket mjöl (cirka 2-3 matskedar). Om den verkar klibbigare än vanliga degar, finns det ingen anledning till oro, det är tillräckligt att rulla plättarna i mjöl före stekningen. Potatisdegen kan ibland vara lösare.
Applicera olja på handflatorna, ta en sked med deg och forma plättarna i händerna, som vi steker på båda sidor i en panna med het olja tills de blir ljusare. Efter stekningen lägger vi dem på en servett så att överflödig olja sugs upp och serverar.
Vi serverar dem med en grönsallad eller med dippar av gräddfil, vitlök och örter, eller som tillbehör till kötträtter. De som inte kan äta plättarna utan kött kan tillsätta fint skuren skinka eller bacon.
Ytterligare information om receptet Potatisplättar med ost
Potatisplättar med ost är en populär rätt i den tjeckiska köket, som glatt överraskar med sin enkelhet och läckerhet. Huvudingrediensen är rivna potatisar som blandas med riven ost, salt och kryddor. Degen formas till plättar och steks i panna tills de är gyllenbruna. De färdiga plättarna serveras ofta med gräddfil eller yoghurt, vilket ger rätten en fräschör. Denna rätt är perfekt som ett snabbt mellanmål eller en lätt huvudrätt, och kan serveras både varm och kall.