Svenska köttbullar

Om du är en av dem som gillar att besöka den nordiska handelskedjan för att njuta av en tallrik köttbullar i slutet av din promenad runt möblerna…
Ingredienser du behöver
Köttbullar
500 g köttfärs (1 1 nötkött och fläskkött)
salt
vitpeppar
150 g potatis (ungefär 2 stycken) kokta
75 g brödsmulor
200 ml mjölk eller grädde
2 matskedar fint hackad lök
5 matskedar smält smör
1 ägg
1 nypa kryddpeppar
olja
Sås
250 ml nötköttsbuljong (eller tärning)
100 ml grädde
salt
peppar
1 matsked soja
1-2 matskedar vetemjöl för redning
Steg-för-steg instruktioner
Först blötlägger vi ströbrödet i mjölk eller grädde och låter det suga åt sig. Under tiden tillsätter vi ett vispat ägg och övriga ingredienser till köttfärsen och blandar noggrant. Slutligen rör vi även i det blötlagda ströbrödet.
Med händerna, som vi har blötlagt, formar vi bollar i storlek med pingisbollar. Vi steker dem i olja i en panna tills de är gyllenbruna och plockar sedan upp dem på en servett så att de får rinna av.
Den heta buljongen smaksätter vi med de angivna kryddingredienserna. Vi tillsätter grädde, i vilken vi har mixat en sked mjöl, och låter såsen koka i minst 15 minuter. Till sist lägger vi i de stekta bollarna i såsen och låter dem koka en kort stund så att de värms igenom.
Vi serverar med kokt potatis och lingon.
Ytterligare information om receptet Svenska köttbullar
Svenska köttbullar, kända som "Köttbullar", är en populär traditionell rätt från Sverige. Dessa små köttbullar är vanligtvis tillagade av malet nötkött och fläskkött, kryddade med lök och kryddor. De serveras ofta med potatismos, lingonsylt och gräddsås. Denna kombination av smaker skapar en utmärkt rätt som har vunnit hjärtan hos många människor runt om i världen. Svenska köttbullar är populära inte bara i hemmen utan även på restauranger och varuhus som IKEA, där de har blivit en ikonisk maträtt.