Gräddsås med nötkött

Köttet förbereder jag genom att rena det, fylla det, salta och peppra det. Sedan bryner jag det i olja i en gryta som också går att använda i ugnen, så att det får en fin yta. Så snart köttet...
Ingredienser du behöver
1 kg nötkött
bit bacon
4 st stora morötter
1/2 selleri
1 st stor lök
4 st rotpersilja
bit smör
5 hela kryddpeppar
5 hela svartpeppar
4 st lagerblad
1 grädde 33%
citron, socker, salt och malen peppar för smaksättning
Steg-för-steg instruktioner
Jag rengör först nötköttet noggrant, genomfår det, salta och peppra, och sedan steker jag det i olja i en gryta som även är lämplig för ugnen, så att köttet får en yta. Så snart köttet är brynt tar jag ut det och lägger i riven rotfrukt i grytan, som jag lätt steker i smör. Därefter lägger jag tillbaka köttet, häller på kokande vatten så att det är helt täckt, tillsätter kryddor som kryddpeppar, svartpeppar och lagerblad och låter blandningen koka upp.
Så snart blandningen börjar koka flyttar jag grytan till ett kyligt ställe i 1-2 dagar (ju längre köttet ligger desto bättre blir det). Om du dock inte vill spara köttet, sätt helt enkelt in det i ugnen på 180 grader. Köttet kommer att vara klart om cirka 4-5 timmar, beroende på köttypen.
När köttet är mört tar vi ut det ur grytan tillsammans med kryddorna. Vi mixar grönsakerna tills vi får en slät sås. Om såsen är för tjock, tillsätt grädde, och om den å sin sida är för tunn, blanda i mjöl i varm grädde. Smaka av med citron, salt och socker. Servera med vispgrädde och lingon.
Ytterligare information om receptet Gräddsås med nötkött
Gräddsås med nötkött är en av de mest traditionella tjeckiska rätterna. Denna läckra sås, som tillagas av morötter, selleri, persilja och grädde, kompletterar det möra nötköttet utmärkt. Den serveras ofta med brödknyten, som suveränt suger upp såsen. Gräddsås är populär inte bara vid familjefester, utan även under högtidliga tillfällen. Dess rika smak och krämiga konsistens gör den till en oförglömlig del av tjeckisk matlagning.