Grillad aubergine med parmesan och mozzarella

Denna rätt från medelhavsgastronomin, känd som "Melanzane alla Parmigiana", har blivit omtyckt av människor för sin enkla tillagning och distinkta smak.
Ingredienser du behöver
2 små auberginer
2 mindre lökar
2 kvistar oregano (eller basilika)
250 g mozzarella (två små förpackningar)
1 burk hackade skalade tomater (eller passata)
socker
salt
torkad vitlök
100 g riven parmesan
mjöl för panering
olivolja
Steg-för-steg instruktioner
Aubergine skärs i skivor, saltas och får stå på en bricka i minst en timme för att släppa ut saften.
I en panna, på en matsked olja, fräser vi finhackad lök tills den blir rosafärgad, sedan tillsätter vi hackade tomater eller passata, smaksätter med socker och salt, tillsätter torkad vitlök och låter allt sjuda långsamt och reducera. De som vill kan använda sugo istället för denna tomatsås.
Auberginerna tvättas försiktigt, pressas ordentligt i papper och vänds lätt i mjöl, och friteras i olja på båda sidor tills de blir gyllene.
I en ugnsform börjar vi lägga lager av ingredienser – först häller vi i tomatsåsen, sedan lägger vi ut aubergineskivorna, nästa lager är tunna skivor mozzarella, och till sist strör vi över riven parmesan. Denna procedur upprepas tills vi har använt alla ingredienser, där det sista lagret ska vara tomatsåsen som vi generöst strör över parmesan.
Vi gräddar i ungefär 20 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C. Innan servering, låt det svalna i minst 10 minuter.
Ytterligare information om receptet Grillad aubergine med parmesan och mozzarella
Grillad aubergine med parmesan och mozzarella är en läcker rätt som förenar den milda smaken av aubergine med rikheten av ostar. Denna rätt är ett perfekt val för vegetarianer och älskare av italiensk mat. Auberginen skärs först i skivor, saltas och får stå en stund för att ta bort bitterheten. Därefter grillas auberginen i ugnen med gyllene parmesan och smält mozzarella. Resultatet är en delikat, krämig rätt som passar utmärkt med färsk basilika och tomater. Perfekt som huvudrätt eller som tillbehör till fisk och kött.